Нежеланите "агънца": Защо в Китай боледувалите от COVID-19 по-трудно си намират работа

Нежеланите "агънца": Защо в Китай боледувалите от COVID-19 по-трудно си намират работа

© ReutersИзбори 2022

Да се заразиш с COVID-19, да оздравееш и месеци по-късно все още да гледат на теб като на парий - ето какво сполетя г-жа Зуо, домашна помощница, която трудно си намира работа. Една дискриминация, която е все по-разпространена в Китай.


Щом дала положителен резултат на теста за коронавируса, докато работела в екип за почистване на карантинен център в Шанхай, жената, която се представя само с фамилното си име, сметнала, че най-лошото скоро ще отмине. Четири месеца по-късно, тя води битка, за да може да работи отново.


"Хората ги е страх да не се заразят от нас и затова ни избягват. Трудно е да скриеш истината на интервю за работа - специалистите по човешки ресурси проверяват по време на разговора COVID тестове за месеци назад" въздиша Зуо.
Други преболедували са подложени на подобно отношение, макар да са се възстановили напълно отдавна, сигнализират защитници на правото на труд.


Китай е последната голяма икономика в света, която продължва да следва строга политика за нулев COVID с редовни мащабни тествания на населението и локдауни в цели квартали, дори градове. Хората с положителен тест и контактувалите с тях, сe изпращат задължително в карантинни центрове.


Локдауните, масовото тестване и задължителния престой в карантинни центрове се прилагат широко в Китай - последната голяма държава, която се придържа към политиката на "нулев COVID", която цели максимално ограничаване на разпространението на вируса

Локдауните, масовото тестване и задължителния престой в карантинни центрове се прилагат широко в Китай - последната голяма държава, която се придържа към политиката на "нулев COVID", която цели максимално ограничаване на разпространението на вируса


Преболедувалите и техните семейства, съседи и приятели, биват стигматизирани в обществото, разказва Цзин Дунян, преподавател в училището за биомедицински науки към Хонконгския университет. С лошо око гледат дори на медиците, работещи на първа линия.

"Поради невежество някои се страхуват, че веднъж инфектираните е по-вероятно да се заразят отново, докато всъщност е точно обратното", казва Дунян, имайки предвид създавания естествен имунитет след преболедуване.

Г-жа Зуо се е впуснала в юридическа битка срещу своя работодател, който отказва да й плати дължимата заплата, откакто се е разболяла, и да я върне на работа. Потърсен от Франс прес, той не пожела да направи коментар.


Същия удар преживяла и Хъ Юйсю - инфлуенсър от социалните мрежи, която била в Украйна при избухването на войната там. Върнала се в Китай и започнала работа като учителка по руски в северната провинция Хъбей.
Когато в училището разбрали, че в Украйна е прекарала COVID-19, тя била уволнена.


"Никога не бих повярвала, че заради това ще си изгубя работата", разказва тя в клип, качен в микроблогинга "Уейбо" - китайският "Туитър". И "защо трябва да се отнасят с нас, сякаш сме вирус, точно след като сме го преборили?", чуди се Хъ.


Миналия месец в обяви за работа, публикувани от заводи в Шанхай, се уточняваше специално, че няма да се приемат молби от прекарали COVID-19.


Отново в Шанхай млада жена, трябваше да живее със седмици в тоалетните на гара Хунцяо, след като не могла да си намери работа след наскоро прекарана коронавирусната инфекция, а не можела да се върне и в селото си.


Театър от южния град Фошан трябваше да се извини на публиката, след като беше посочил на афиша, че на представлението му няма да се допускат преболедували COVID-19.


Въпреки забраните на властите, практиките за отказ за наемане на преболедували инфекцията, изглеждат разпространени в различни части на страната. Условието да не си бил инфектиран с коронавируса, може да се намери дори в някои обяви за работа.

© Reuters

Въпреки забраните на властите, практиките за отказ за наемане на преболедували инфекцията, изглеждат разпространени в различни части на страната. Условието да не си бил инфектиран с коронавируса, може да се намери дори в някои обяви за работа.


През юли китайските власти разпространиха циркулярно писмо, забраняващо всякаква дискриминация на пациенти, възстановили се от заболяването. Премиерът Ли Къцян призова да се налагат сурови санкции в случай на нарушения.


В Шанхай обаче, дори след като градската управа наложи строги правила срещу дискриминацията, някои заводи продължиха предишната практика. Това казва Ван Тао - посредник, свързващ заводите с работници мигранти, пристигнали от селата.


Използваните претексти за отхвърляне на кандидатите са различни, но общото е едно - всички те са давали положителен резултат от коронавируса в миналото.


Нито една от осем компании, прилагали дискриминационни практики според държавните медии, включително производителят на айфони - "Фокскон", не пожела да коментира пред Франс прес причините.


"За работниците е много трудно да защитят правата си (. . .), тъй като мъчно биха доказали, че (работодателите) нарушават трудовото законодателство", изтъква Айдан Чау, член на правозащитна група.


"Важно е да се ангажират синдикатите. В много малки и средни предприятия обаче такива няма", добавя той.


В китайските социални мрежи наричат хората с положителен тест за ковид "агънца", защото на мандарин думите "положителен" и "овца" се произнасят по сходен начин.


Колкото до г-жа Зуо, тя би желала просто да обърне страницата: "Наистина е сложна задача за оздравелите да се върнат към нормалния живот. Където и да идем, досието на заразени ще ни следва като черен облак". /БТА

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK