ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Цар Самуил е по-скоро владетел на българско царство, заключи историческата комисия

null

© Георги Кожухаров

nullЦар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за българско царство с център в територията на днешна Република Северна Македония."


Това е езикът, избран от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Северна Македония, за да се представят договореностите за цар Самуил и други личности от общата история в публикуваните препоръки за промени в учебниците и общи чествания. Препоръките са публикувани от македонското външно министерство.


Заедно София и Скопие трябва да почитат цар Самуил, светите братя Кирил и Методий, св. Климент Охридски и св. Наум. Нито това, нито предложените промени в учебниците могат да влязат в сила преди утвърждаване от властите в София и Скопие.

Напредъкът, ако бъде подсигурен от съгласието на двете правителства, обаче ще изпълни едно от условията, които имаше България за начало на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз. То не влезе в т.нар. френско предложение, прието от двата парламента и деблокирало македонските преговори, но присъства в протокола към споменатия там Договор за добросъседство, подписан миналия месец.

Напредък за цар Самуил бе постигнат още преди месеци, но впоследствие българската страна започна да обвинява македонската, че е дала заден ход.
Делото на светите братя Кирил и Методий пък е "развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които са се намирали на територията на средновековната българска държава, където учениците им намират условия за работа". Създаването на Охридската книжовна школа се свързва с изпращането на свети Климент Охридски от княз Борис-Михаил, ръкополагането за Велешки епископ - с нареждане на цар Симеон. Отчита се и връзката на делото на св. Наум в Охрид с българските власти.


Какво трябва да се промени в учебниците


Съвместната комисия прави по пет препоръки за учебниците по история засега: еднакъв брой за тези за пети клас в България и за шести в Северна Македония. Проблемите се обобщават като неоснователни твърдения за античната история, недостатъци в картографията и фактологията.


В българските учебници се говори за нуждата от "по-широк регионален контекст" за "териториите на запад от древна Тракия", за да се представи по-ясно културно-историческото наследство в региона. Фрази като "днешни български земи" и "територията на съвременна България" може да са по-подходящи в определен исторически контекст като антична история от "български земи"; по-внимателно датиране на тракийската култура; по-голяма прецизност в употребата на историческите карти съгласно контекста.В Северна Македония е необходимо да се застъпят повече въпроси на траките и Тракия; да не се говори за приемственост между антична и съвременна македонска държава ("исторически анахронизъм") и да не прецизират картите за този период, включително с времеви маркери; да се разглежда като "неоснователно" твърдението за институционална приемственост между мисията на апостол Павел и средновековните църковни структури на територията на днешна Северна Македония.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK