Вицепрезидентът на Кения Руто беше обявен за победител в президентските избори

Уилям Руто беше обявен за победител в президентските избори в Кения.

© Reuters

Уилям Руто беше обявен за победител в президентските избори в Кения.Избори 2022

Уилям Руто беше обявен за победител в оспорваните президентски избори в Кения. В понеделник вечер прдседателят на изборната комисия съобщи, че Руто е получил 50.49% от гласовете и печели на първия тур срещу Раила Одинга, който има 48.85% от гласовете.


Точно преди неговата победа да бъде обявена се създаде суматоха, когато четирима от седемте членове на избирателната комисия заявиха пред медиите, че не могат да поемат отговорност за резултата, който ще бъде обявен заради "непрозрачния характер на последната фаза от общите избори", съобщи Би Би Си.


Внезапното разцепване на комисията дойде минути след като главният представител на Одинга отправи обвинения в "изборни нарушения", без дава подробности или доказателства. Одинга не присъства на обявяването на резултатите.
Сега кенийците ще трябва да изчакат дали Одинга отново ще оспори в съда резултатите, съобщава БТА.


55-годишният Руто е вицепрезидент на Кения от 10 г., но това е първото му кандидатиране за държавен глава. Той е един от едрите земевладелци и притежава огромни парцели земя в западната и крайбрежната част на Кения, започвайки като крайпътен продавач на пиле и фъстъци. Би Би Си пише, че богатството му е обект на много спекулации.


През юни 2013 г. Върховният съд му нареди да върне ферма от 40 хектара и да компенсира фермер, който го беше обвинил, че е заграбил земята по време на размириците след изборите през 2007 г. Руто отрича да е пристъпил закона.


"На тези, които направиха много неща срещу нас, искам да кажа, че няма от какво да се страхуват. Няма да има отмъщение. Не можем да си позволим лукса да гледаме назад", заяви Руто след огласяване на резултата.


Поддръжници на Одинга организираха протести в западния град Кисуму и някои части на Найроби, но като цяло има чувство на облекчение, че резултатът най-накрая беше обявен, съобщава Би Би Си. От изборния ден - 9 август - икономическият живот в Кения беше замрял, а училищата остават затворени.


След вота през 2007 г. най-малко 1200 души бяха убити и 600 хил. напуснаха домовете си след твърдения за подправяне на резултатите.


Това вероятно е последният опит на 77-годишния опозиционер Одинга да спечели след петото си явяване като кандидат за президент. Този път той беше подкрепен и от своя бивш съперник и досегашен президент Ухуру Кениата, който от години е скаран със заместника си Руто.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK