ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Как делфините избират "имената" си? Зависи къде живеят

Как делфините избират "имената" си? Зависи къде живеят

© Скрийншот, YouTubeНормално ли е да общуваш с другите, като произнасяш името си, а който иска да привлече вниманието ти, да имитира начина, по който го казваш? Да, ако си делфин.


Как точно делфинът оформя специалния, отличаващ го от всички останали звук обаче зависи от средата, която обитава, според изследване, публикувано в сп. Scientific Reports.


Проучването, базирано на данни от 168 животни, сочи например, че делфините в региони с повече морска трева издават специфичен звук с по-висок тон, но по-кратък в сравнение с други с по-оскъдна растителност по морското дъно. На звука влияе и дълбочината, на която се намират.
Една от причините е свързана с начина, по който звукът се разпространява в различна акустична среда (а тя се променя в зависимост от дълбочината и характеристиките, включително флората и дори фауната, на морското дъно), температурата, взаимодействието със сладка вода, вливаща се от реките.


Друга закономерност: делфините в по-малки групи сменят тона по-често от живеещите в по-големи.


Човешката дейност също влияе на "имената"


Ефектът на тези фактори е по-голям от този на генетиката, сочи изследването, съсредоточило се върху шест популации на афала (известна още като бутилконос делфин) в Средиземно море. Общо 188 часа акустични данни са записани и събрани между 2006 и 2020 г., а изводът е подобен на този с диалектите при хората: много зависи от обкръжението.


По-малкото значение на генетичните фактори е новина за изследователите предвид разликите между популациите в Западното и Източното Средиземноморие. Делфините по-скоро адаптират "говора" си към средата, за да може посланието да се предава по-лесно в нея.


Липсват данни за влиянието на други фактори - шумове от други източници в околната среда и от корабоплаване например (тъй като не е възможно събирането на информация за тези показатели от всички разгледани региони). От предишни изследвания същевременно е известно, че плавателните съдове могат да влияят на структурата на тези звуци. В действителност човешката дейност, включително търговските кораби, може да повлияе на избора на "имена" като фактор, променящ средата за разпространение на тези звуци, смятат изследователи.


Как делфините избират "имената" си? Зависи къде живеят

© Скрийншот, YouTube


Звукът на делфините


Всеки малък делфин създава свой собствен, неповторим звук, който го отличава от останалите в групата и го представя сред тях. Това е и причината често да се прави сравнение с "име" като при хората. Имитацията на специфичния звук на други делфини, с които са в близки отношения, е начин да се привлече вниманието им, да общуват, да се намерят в мътни води или на тъмно.


Подобен етикет не е нещо твърде често срещано в животинското царство и помага да създават и поддържат връзки между делфините. Силата, честотата, тонът и дължината са нещо, което всеки от тези морски бозайници може да избере сам. В звука се съдържа и друга, доловима за останалите делфини, информация: не само кой "говори", а и например къде се намира (според някои изследвания - и как се чувства).


Процесът е изследван в последните 50 години, но данните откъде произтичат вариациите засега са относително оскъдни.


Проучванията сочат и че делфините имитират "името" на други индивиди, като понякога добавят в него части от своето, за да установят контакт. Учените смятат, че тези животни са способни да разпознават другите в дългосрочен план (по звука им) и да си спомнят за тях дори след 20 години. Същевременно с името не са невъзможни и измами заради имитаторските способности на делфините (за разлика от друго средство за разпознаване - урината).


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK