Албания спаси Косово от режим на тока (засега)

Прищина

© Скрийншот, Youtube

ПрищинаИзбори 2022

Косовското министерство на енергетиката се отказа снощи от планиран режим на електроенергията след успешното осигуряване на електричество от съседна Албания.


Не е известно колко дълго ще продължи споразумението, но то дава поне засега глътка въздух на страна, която разчита на въглища за 90% от производството на енергия, а почти половината генератори са изключени за поддръжка като подготовка за зимата.


Вносът на електроенергия при сегашните цени е нещо, което Прищина изтъква, че не може да си позволи. На двете електроцентрали разчитат в голяма степен 1.8 млн. жители на страната. Миналия месец Съединените щати се ангажираха с инвестиция от 237 млн. долара в енергийния сектор на Косово.
Обявеният вчера режим бе изключване на електроподаването за два часа след шест часа работа. Според тогавашните коментари на говорителя на електроразпределителната компания KEDS Викор Бужала компанията получава само 500 MWh/h от електроцентрали на лигнитни въглища и възобновяеми източници, а потреблението е до 800 MWh/h.


Съседна Албания пък разчита на енергия от ВЕЦ, а е изправена пред суша и високи цени.


Косово и Албания имат споразумение за споделяне на електроенергия: косоварите обикновено се нуждаят от повече през зимата, за да отопляват домовете си, а албанците - през лятото, за охлаждане.


Подобни прекъсвания на тока бяха въведени в Косово миналия декември, когато потреблението се повиши до рекордни нива, тъй като температурите паднаха под нулата. По-рано този месец парламентът на Косово обяви 60-дневно извънредно енергийно положение, за да помогне на правителството да предприеме стъпки за справяне с кризата, включително прекъсвания на тока.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK