Китай задължи "Алибаба" и собственика на "Тикток" да предадат алгоритми

Китай задължи "Алибаба" и собственика на "Тикток" да предадат алгоритми


Избори 2022

Технологичните гиганти на Китай предадоха алгоритъма на платформите си на китайските регулатори, съобщиха Би Би Си и "Саут чайна морнинг пост".


Сред тях са собственикът на "Тикток" (TikTok) "Байт данс" (ByteDance), "Алибаба", Тенсент" и други. Алгоритмите, които решават какво да видят потребителите и реда, в който това да стане, са жизненоважни за разрастването на платформите и световните лидери ги пазят ревниво.


В Китай ситуацията е различна, тъй като страната затегна контрола над гигантите, чиято пазарна оценка е стотици милиарди долари, в последните години. В Съединените щати "Мета" (собственикът на "Фейсбук") и "Алфабет" (компанията зад "Гугъл") успешно защитиха твърдението, че алгоритмите им са търговски тайни.
Пекин настоява, че това сътрудничество е необходимо, за да се предотврати злоупотребата с данни, затова алгоритмите ще се обновяват редовно.


В публикуван онлайн регистър за 30 приложения се отбелязва как работят алгоритмите: този на сайта за онлайн търговия ("Таобао") "препоръчва продукти или услуги през дигиталния им отпечатък и история на търсенето", а този на "Доуин", китайската версия на "Тикток", узнава интересите на потребителите на базата на това, което натискат, коментират, "харесват" или "не харесват".


За експерт, коментиращ темата за Би Би Си, тези данни изглеждат като "на повърхността", като че ли алгоритмите не са предадени. Според китайски изследовател обаче едва ли бизнес тайните са били предоставени на широката публика.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK