Китай прави всичко възможно да се раждат повече деца

Китай прави всичко възможно да се раждат повече деца


Избори 2022

Дълги години Китай имаше национална политика за раждане само на едно дете в семейство. Сега обаче населението на страната бързо застарява и властите предприемат обратен завой в семейната политика, разказва "Дойче веле".


Женените двойки в Китай трябва да започнат да имат повече деца, за да забавят застаряването на населението. Редица мерки ще подпомагат раждаемостта.


Китайското здравно министерство обяви, че като начало трябва да се правят по-малко аборти. В Китай процентът на абортите е един от най-високите в света. В бъдеще се предвижда да бъдат намалени абортите, които не са необходими по медицински причини.


Данъчни облекчения и повече подкрепа за образованието
Освен това двойките ще могат по-лесно да се възползват от лечение в случай на стерилитет. Предвижда се и данъчно облекчение за семействата, както и по-голяма подкрепа за образованието на децата, а работодателите трябва да предоставят по-благоприятни за семейството условия.


През последните години комунистическото правителство няколко пъти се опитва да насърчава китайските двойки да имат повече деца. Страната има и едно от най-ниските нива на раждаемост в света. Най-многолюдната страна в света е заплашена от застаряващо и намаляващо общество.


Отглеждането на много деца е твърде скъпо


Между 1980 и 2015 г. семейните двойки в Китай имат право да имат само едно дете с малки изключения. Абортите играят основна роля в прилагането на политиката за едно дете. По този начин държавното и партийно ръководство иска да забави бързото нарастване на населението и да гарантира, че за всички китайци ще има достатъчно храна.


От 2016 г. тази политика постепенно се смекчава, но раждаемостта остава на изключително ниско ниво. Много двойки смятат, че е твърде скъпо да имат повече от едно дете. Освен това мнозина са израснали като единствени деца и възприемат това като нещо нормално. Експертите очакват, че строгата стратегия на Пекин за "нулев COVID" също ще доведе до допълнително намаляване на раждаемостта.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK