САЩ и Тайван правят първа малка крачка към споразумение за свободна търговия

Тайпе, столицата на Тайван

© Reuters

Тайпе, столицата на ТайванСъединените щати и Тайван се съгласиха да започнат търговски преговори в рамките на нова инициатива за постигане на споразумения с "икономически значими резултати". Тайвански служител каза, че "икономическата принуда" на Китай също ще бъде обсъдена, предаде "Ройтерс".


Вашингтон и Тайпе разкриха американско-тайванската инициатива за търговия през 21-ви век през юни, само няколко дни след като администрацията на Байдън изключи острова, който Китай смята за своя територия, от фокусирания си върху Азия икономически план, предназначен да противодейства на нарастващото влияние на Китай.


Бюрото на търговския представител на САЩ заяви, че двете страни са "постигнали консенсус за мандата за преговори" и се очаква първият кръг от преговорите да се състои в началото на тази есен. "Планираме да следваме амбициозен график за постигане на ангажименти с висок стандарт и значими резултати, обхващащи единадесетте търговски области в мандата за преговори, които ще помогнат за изграждането на по-справедлива, по-просперираща и устойчива икономика на 21-ви век", каза Сара Бианки, заместник-търговски представител на Съединените щати.


Крачка напред
Главният търговски преговарящ на Тайван Джон Дън каза пред репортери в Тайпе, че се надява преговорите да започнат следващия месец и че това може един ден да доведе до споразумение за свободна търговия, което островът отдавна търси със Съединените щати.


В мандата за преговори, публикуван заедно със съобщението, се казва, че Съединените щати и Тайван са определили стабилна програма за разговори по въпроси като улесняване на търговията, добри регулаторни практики и премахване на дискриминационните бариери пред търговията.


В него се казва, че началото на официалните преговори ще бъде с цел постигане на споразумения с "високи стандартни ангажименти и икономически значими резултати".


Дън каза, че една от темите ще е икономическата принуда на Китай. Това препратка към действията, които Пекин предприема, за да блокира търговията със страни, с които е в спор, като например когато Литва позволи на Тайван да отвори де факто посолство в столицата си. "Целите на икономическата му принуда не са само Съединените щати или Тайван, тя е нанесена на много страни. Вредата ѝ върху глобалния икономически и търговски ред е голяма", каза Дън.


Какво мисли Китай


Въпреки липсата на официални дипломатически връзки, Съединените щати се стремят да засилят подкрепата си за Тайван, особено след като е изправен пред засилен политически натиск от Китай да приеме претенциите му за суверенитет.


Китай повтори, че се противопоставя на новата търговска инициатива между Тайван и САЩ. Говорителят на външното министерство Ван Уенбин каза пред репортери в Пекин, че Китай се противопоставя на това която и да е страна да подписва официални търговски споразумения с Тайван.


Ван призова Съединените щати да прекратят ангажимента си към острова. "Китай ще предприеме решителни мерки за защита на своя национален суверенитет и териториална цялост. Съветваме Съединените щати да спрат да правят грешни преценки", каза той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK