Ключова фигура в OneCoin: Властите в София казваха на Ружа Игнатова кога е безопасно да се върне

Джилбърт Армента (вдясно) с Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд в Макао. По-късно той започва да сътрудничи на ФБР в разследването, но продължава да е сред обвиняемите за пране на пари, сред които е и Грийнууд, съосновател на OneCoin

© twitter.com/JamieJBartlett

Джилбърт Армента (вдясно) с Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд в Макао. По-късно той започва да сътрудничи на ФБР в разследването, но продължава да е сред обвиняемите за пране на пари, сред които е и Грийнууд, съосновател на OneCoinИзбори 2022

Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург, специалист по корпоративна сигурност и сочен като ключова фигура в OneCoin, съобщи за пръв път, че до последно Ружа Игнатова е имала свои хора в правителствените среди в София, които са я предупреждавали за предстоящи действия на органите на реда и са я съветвали кога да напусне страната, за да не попадне в тези акции.


"Криптокралицата", както я нарекоха медиите, е сред десетте най-издирвани лица от ФБР по подозрение за измама в размер на милиарди долари. Но през есента на 2017 г., малко преди да изчезне, тя е казвала, че за нея е най-безопасно да е в България. Събитията, за които разказва Шнайдер, включително последните часове преди Ружа Игнатова да изчезне, са се случили по време на второто и третото правителство на Бойко Борисов.


В интервю, публикувано миналата седмица, докато изчаква окончателно съдебно решение във Франция за екстрадиране в САЩ, Шнайдер е питан знае ли какво се е случило с Ружа Игнатова. Той отвръща, че вероятно е убита. "Надявам се да не е така, но не съм видял никакви доказателства за противното."
Българските власти и прокуратурата прикриват и помагат на OneCoin, твърди британски адвокат - тук.


Пред италианското издание Notizie Geopolitiche (NG) Шнайдер отхвърля подозренията, че е помогнал на българката да избяга и да се скрие - твърдение, което било тръгнало от показания на брат ѝ Константин след арестуването му през 2019 г. в Лас Вегас.


null

null


Той описва, че се е чул с нея за последно в края на октомври 2017 г.

"Около 20 октомври Ружа ми каза, че трябва за малко да прескочи до България, което я посъветвах да не прави, но тя смяташе, че това е най-безопасното място за нея, след като вече знаеше, че прокуратурата на Южен Ню Йорк вече се интересуваше от нея, а гаджето ѝ Армента сътрудничеше с ФБР срещу нея."


В интервюто той разказва, че са знаели по това време за планове на САЩ тя да бъде задържана, като се инсценира с помощта на Джилбърт Армента покана в Коста Рика за среща с кандидат да купи OneCoin от нея.

"Ружа записваше всичките си разговори с Джилбърт, както поискаха нейните контакти в българското правителство, които планираха да се противопоставят на скандалните планове на американците. Посъветвах я при тези обстоятелства да не пътува. Но тя обясни, че нейните контакти в България са ѝ казали да напусне страната на 25 октомври, защото ще има полицейска акция по линия на правното сътрудничество с Германия", твърди Шнайдер


Би Би Си откри луксозен имот на "криптокралицата" Игнатова в Лондон - тук.


"Криптокралицата" Ружа Игнатова вече е в Топ-10 на най-издирваните от ФБР - тук.


В действителност този рейд е проведен месеци по-късно, казва Шнайдер, и смята, че българските власти са искали да си създадат алиби пред Берлин, за да отговорят, че Ружа била извън страната и нямало как да я разпитат.Тя заминала с ранен полет на Ryanair на 25 октомври 2017 г. за Атина с един от охранителите си и му се обадила в Лондон след кацането.

"Обясни ми, че бодигардът ѝ имал "инструкции" да я остави и да се върне в София. И двамата бяхме объркани кой би дал такива инструкции. Тя ми потвърди също, че телохранителят ѝ казал да замине по-късно същия ден за Солун, където щели да я поемат други негови колеги."


После се обадила от Солун, за да каже, че получила съобщение да чака новия екип няколко часа на летището, но ѝ било скучно и щяла да се разсее с малко шопинг. Вечерта позвънали от кола, с която пътувала за България, и обяснила, че влизането ѝ в страната няма да бъде регистрирано на границата и ако може да се срещнат в София седмица по-късно.

"В 2 след полунощ лондонско време получих съобщение safe house, което беше странно, защото разговаряхме само на немски. След това нямам никаква връзка с нея."

Ружа Игнатова празнува рождения си ден на парти в музея "Виктория и Албърт" в Лондон през 2016 г.

© OneCoin

Ружа Игнатова празнува рождения си ден на парти в музея "Виктория и Албърт" в Лондон през 2016 г.


Знаел ли е в какво се замесва


Франк Шнайдер раказва за първите си дни в OneCoin и описва, че "бизнес моделът беше сложен и днес е труден за разбиране".

"OneCoin беше смесица от откачения свят на мултилевъл маркетинга (MLM) и още по-лудия свят на криптовалутите. Резултатът бе "турболудост". MLM не е незаконен, но често е на ръба на закона и много MLM организации като "Хербалайф" са в някаква фаза на конфликт със закона."


По думите му неговата компания "Сендстоун" (Sandstone) подробно разследвала коя е Ружа Игнатова и за какво става дума, след което се е заела да помага да се оправят множеството недостатъци на OneCoin "по всички фронтове" - от това да се познават процедурите за работа с клиентите през спазване принципите на корпоративен мениджмънт до управление на репутацията и правни предизвикателства.


Сега Франк Шнайдер твърди, че "повечето, ако не и всички мои констатации бяха просто пренебрегвани от Ружа" и не е успял да промени хората в компанията, чийто бизнес непрекъснато се разраствал.

"Въпреки че имаше много ясна идея, убедително присъствие и беше много интелигентна, тя беше некомпетентен мениджър, който умишлено се обграждаше с хора със слаби умения, делегираше почти всякаква дейност и накрая напълно изгуби контрол върху фондове, транзакции, клиенти и корпоративна дисциплина в дейността на ключови свои служители."


Запитан какво по-точно е работил за Ружа Игнатова, той споделя:

"Първоначално правихме поредица от проверки на хората, участващи в дейността ѝ. Скоро се оказа, че има проблеми с всеки на всички направления на компанията. Светът на MLM ми беше непознат и се оказах в паралелна вселена от хора, които и преди OneCoin правеха милиони от това да продават какво ли не през своите мрежи. Всички, помагали на Ружа да управлява финансите, ми бяха непознати - от приятеля ѝ Джилбърт Армента до всички компании за обработка на финансите и доставчиците на бизнес услуги."

Шнайдер настоява, че OneCoin не е замислена като схема за измама или пране на пари. Ружа Игнатова била вдъхновена от подобни идеи и концепции, но никой не очаквал такъв експлозивен успех. Фирмата станала жертва на комбинацията от бързо разрастване и слабо управление, твърди той.


"Притеснителната част е, че Шнайдер говори за нейни високопоставени контакти в България, които са й давали информация за следствени действия срещу нея и са й помагали да избегне правосъдието. Тук има резонни въпроси кои са тези контакти и българската прокуратура предприела ли е някакви действия по тази линия", каза в коментар на интервюто на Шнайдер Николай Стоянов, разследващ журналист от "Капитал" и автор на аудио сериал и на книга за OneCoin.


В друго интервю - за люксембургското радио 100.7, Шнайдер каза в средата на юни, че е работил за OneCoin около две години (2015-2017) и е спечелил 4-5 милиона евро.


Повечето от средствата на OneCoin може би са изчезнали и ако съдът докаже, че това е пране на пари, ще трябва да понеса отговорността си, казва той. Шнайдер допълва, че в сметки основно в Китай, но също в Дубай и Южна Корея, би трябвало да има над 1 млрд. евро от фондовете на OneCoin. В същия разговор той казва, че Ружа Игнатова едва ли е изчезнала доброволно, защото се изживявала като знаменитост и вероятно би ѝ било трудно да върви из джунглата с луксозна чанта на рамо.


Пред NG той твърди, че случаят с OneCoin е чисто европейски, Ружа Игнатова има и германско гражданство, а Шнайдер е гражданин на Люксембург и иска да бъде съден там (страната му не екстрадира гражданите си по съдебни искания на други държави), но европейските агенции не си сътрудничели, а воювали помежду си. Поради което и нищо не предприемали, докато САЩ действат и там го заплашват 40 години затвор. От ноември съм на свобода и никой европеец не се свърза с мен да попита нещо, а нямам причини да не им сътруднича, допълва той.


Според решение на съда в Нанси от януари той е заподозрян в САЩ в:

  • предоставяне на индустриален шпионаж с цел пране на пари
  • предоставяне на поверителна полицейска информация, благодарение на която Игнатова е избягвала арест
  • подпомагане дейността на OneCoin чрез компания в Обединените арабски емирства, регистрирана на негово име.
По всяко от тези обвинения Шнайдер е заплашен от до 20 години затвор.


Част от отговора на Франк Шнайдер, в която той посочва, че източниците на Ружа Игнатова през 2017 г. са били в управлението на България

Част от отговора на Франк Шнайдер, в която той посочва, че източниците на Ружа Игнатова през 2017 г. са били в управлението на България


Франк Шнайдер е бивш оперативен ръководител в Service de Renseignement de l'État (SRE), разузнавателна служба на Люксембург, която модернизира (по думите му). Той бе арестуван във Франция по искане на САЩ за екстрадиране, за което бе използван отряд командоси. Преди SRE, към която се присъединява през 2000 г., е работил през 90-те години в политическата секция на американското посолство. В службата бързо установил, че е твърде амбициозен и млад, за да остане на поста си 25 години до пенсиониране и с твърде малко политически контакти, за да я оглави. Убедил премиера Жан-Клод Юнкер да се създаде подкрепена от правителството разузнавателна компания с фокус върху събирането на информация за финансовия сектор на Люксембург. Така с одобрението на правителството и частично финансирана от него през 2008 г. се появява Sandstone.


Очаквайте още новини за OneCoin, а всичко по темата в "Дневник" може да намерите тук и в "Капитал" - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK