Дайте ни още? България е сред най-щедрите по енергийни бюджетни помощи в Европа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xeb1000
  xeb1000
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Питайте Коцето от Възраждане, вече той ще решава

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Адвокате като имаш Трибуна говори не за Газа а за Тока.
  Пройзвеждаме Океан Ел.енергия на Цена много по ниска от Газа.
  И вместо да я ползваме я изнасяме.
  Единият Реактор в Козлодуй работи само за Износ 24/7.
  Оставете хората сами да се оправят.
  Ако нещо ти е схъпо търсиш Алтернатива.
  Не е Работа на Правителството да ни търси Газ независимо Евтин или Скъп.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на mwd00681360
  mwd00681360
  Рейтинг: 463 Неутрално

  "Този бизнес, дето хленчи непрекъснато, тези организации са посткомунистически образувания. На най-голямата от тях - БСК, аз бях дълги години президент и ви го казвам като човек, който знае отвътре нещата.
  Това не са истинските предприемачи на България. Това са хората, които бяха набедени и назначени за бизнесмени. Ще си продължат да хленчат, защото те без държавата не могат. Те могат само и единствено, скубейки държавата...

  Ако не знаят как да станат конкурентноспособни, непрекъснато искат пари за реконструция, за модернизация, за повишение на квалификацията. А не разбират, че проблемът са те самите.

  Предприемачът е длъжен да калкулира риска си, да взема решения, съответстващи на пазарните условия. Рискът е за негова сметка, а не за сметка на всички, не за сметка на бюджета."
  Сашо Дончев

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Въобще не е честно. Преди 2 години, ни натиснаха (и ние клекнахме, пак) да стане тока "борсова стока" - за да си споделяме с братята по пазарна икономика, а сега - ни цакат отново с топла бира. А ако се върнем още малко назад, дали ще си спомним защо си спряхме атомните блокове? На кого стана по-добре от това? Май само на онази която тогава беше еврокомисарка?

 5. 5 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Престанете да давате (подарявате) парите на държавата (данъкоплатците) на частния бизнес, чрез енергийни помощи (дотации)...

  ""Човек може да стане домашен любимец за машините""
 6. 6 Профил на ayp341129080
  ayp341129080
  Рейтинг: 478 Весело

  Споко, Рассия фалира. След контрата, великия Зе ще ни пусне еФтин газ и петрол.

 7. 7 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  А бизнесът ни плаче за още... Слушах ги вчера, в един глас работодатели и синдикати. Как при цена над 250 лв. предприятията щели да затворят. Кои предприятия, Велев!

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  https://www.yahoo.com/finance/news/bulgarias-return-russian-gas-supply-155101213.html

  С коментарите под материала

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на yda191111599
  yda191111599
  Рейтинг: 189 Весело

  https://www.yahoo.com/finance/news/bulgarias-return-russian-gas-supply-155101213.html С коментарите под материала
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Рабтят руските ботове. За това им се плаща, все пак. Лъжат като дърти циг*ани и лъжите им се хващат даже с бърза справка в уикипедия, ама тяхната пропаганда не е за обикновения човек, а за полезния иди*от, който за такива сложни техники на проучване не е чувал.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  Споко, Рассия фалира. След контрата, великия Зе ще ни пусне еФтин газ и петрол.
  —цитат от коментар 6 на ayp341129080


  За сега най-много бият камбанката в Германия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Новият милиард за задъженията на Топлофикация София включен ли е в сметката? Отделно компенсациите за скъпия газ които получава. Баси енергийната яма е нашата столица…

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  Новият милиард за задъженията на Топлофикация София включен ли е в сметката? Отделно компенсациите за скъпия газ които получава. Баси енергийната яма е нашата столица…
  —цитат от коментар 11 на acarid


  Просто капитализацията на Топлофикацията с активите е голяма, някой ще я купи за жълти стотинки и всичко ще е ок, 10 000лв парно за двустаен апартамент ще е добре!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Тъй и не разбрахме Неохим на к'ва регулирана цена е купувал газа. И всички други бизнесмени дето плачат, че цената е висока, а са купували на субсидирана цена. И що цените на стоките удариха тавана, бетер Нидерландската борса /звучи авторитено нъл тъй/

 14. 14 Профил на Пепелац Киндзадза
  Пепелац Киндзадза
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Дайте на ДомусЪ, дайте на Пиленцето, те са бедни, а робите на минимална...Затворен кръг държавата дотира мафията и си живеят ръка за ръка.

 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Не им стига за гел за косата бе, момчета, дайте да им дадем!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Казахме, че хората близо 2 години ще си стоят вкъщи, няма да създават БВП, но ще получават пари, които са на практика заеми. После казахме, че няма да купуваме енергийни суровини от лоша Русия. Като скочиха съвсем логично цените и това може да Ви го каже студент първи курс по икономика решихме да взимаме още заеми, за да компенсираме хората и фирмите. Какво ли още трябва да се случи, за да разберат, че трябва да спрат да се месят.

 17. 17 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Държавата трябва да спре да помага на частния бизнес... (просто е...)

  ""Човек може да стане домашен любимец за машините""
 18. 18 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  ОБГАЗИХТЕ НИ.
  И НИ ПИСНАХТЕ. ЛЪЖИ,ЛЪЖИ,ЛЪЖИ.................

 19. 19 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Тъй и не разбрахме Неохим на к'ва регулирана цена е купувал газа. И всички други бизнесмени дето плачат, че цената е висока, а са купували на субсидирана цена. И що цените на стоките удариха тавана, бетер Нидерландската борса /звучи авторитено нъл тъй/
  —цитат от коментар 13 на Хи-хи


  Любопитно ми е, колко данъци е платила частната фирма НЕОХИМ... и колко е спечелила от купуването на субсидирана газ от държавната фирма БУЛГАРГАЗ (никоя държава не е длъжна да осигурява суровините на частните фирми)

  ""Човек може да стане домашен любимец за машините""
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  От една страна нашия бизмес и в мирно време търси цицката на държвата, от друга страна, това е преразпределение на загубите от инфлацията и поскъпването на емергоносителите върху всички нас, хората които плащат данъци, дори и бебета и пенсионери, чрез ДДС-то.
  Дали е справедливо или не, дали помага на за сътоянието на икономиката и финансите е трудно предсказуемо. Проблема е, че когато се помага на фирми и отделни хора, диференцирането на тази помощ до наистина нуждаещите се е трудно, а и мерките са все "експресни", т.е. няма време и се получава, че слаби, нуждаещи се и добре печеливши фирми, както бедни и богати граждани получават на калпак. От това следва, че за реално нуждаещите се е недостатъчно, а за тези, които и така спокойн преживяват, се отваря възможност да си сменят автопарка, да си купуват имоти по света и у нас или в краен случай да си органзират екзотична екскурзия. "Се ля ви", както казват французите.

 21. 21 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Българите са малък, но много срамежлив народ. Ето защо, някой си Петър Карабоев, си позволява на всичкия ни хал да иска да заравяме лицата си все по-дълбоко в екскрементите и възторжено да крещим "дайте още, ще изтърпим"
  Ония хора, до сега са били на средна зимна температура в къщите си 25°C, а ние се кефихме ако е 20°C. Петъре, ела в който искаш квартал и виж тъмнината по улиците и без санкции. Не говоря за селата.
  После ми казвай, ама Европейска солидарност, ама трябвало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си продаваме тока на Европейски цени, после пак ме заглавиквай, че ала-бала газа не трябва да го купувам евтино и трябва да ходя по германски мръсен и миришещ.
  Чудомир попрочети пак или за пръв път:
  "Че накарам бай Миле да изчисли харно сметката, па и я, аллалем, че изокам, колко можем, некой ден, ама де да видим кога че е!"

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#12:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Няма страшно, Корни ще избие рибата и щес печели яко на изборите и ще си организирате един постсоциализъм, под флага на Газпром и портрета на джуджето:)

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2740 Любопитно

  Много разбирачи, много експерти брей! Алоо, някой ще каже ли че царят е гол? Като разбирате, я сметнете колко ще е днешната цена на руския газ по формулата в даговора? Защо излиза 2 пъти по висока за мегават от цената ако се ползва мазут? Защото ако Топложикация мине на мазут, цената на парното трябва да падне. Някой вдяня ли защо непрекъднато крякат няма газ?
  Колкото по-висока цена, толкова по-голяма комисионна!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#20] от "tsvetko_51":

  социалната държава (каквато трябва да е БЪЛГАРИЯ съгласно конституцията) не съществува заради частните фирми и интереси, а заради гражданите (физическите лица населяващи държавата)

  ""Човек може да стане домашен любимец за машините""
 25. 25 Профил на dicky_hardbawls
  dicky_hardbawls
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Льоши, льоши капиталисти! Вива ла ревулусьон, Вива Кики и Коко.

  Мунчо, благодарим ти за политическата нестабилност
 26. 26 Профил на Jesus saves
  Jesus saves
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Кой, ако не Гърция е добър приемер – комунист до социалист, стачки и протести всеки ден и планини от дългове! Фалира, цяла ЕВропа им плати дълга и сега ги "пуснаха" да напрупват нов – НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ, САМО ХАРЧАТ – СОЦИАЛИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ!
  ФАЛИТА СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ И В БЪЛГАРИЯ, АМА НА НАС НИКОЙ НЯМА ДА НИ ОПРОСТИ И ЕДИН ДОЛАР, А РУМЕН ГЕЧЕВ (ФАЛИРАЧА НА ДЪРЖАВАТА ОТ 1996 Г.) ПАК ЩЕ Е ВЪВ ВСЯКО СТУДИО ДА НИ ОБЯСНЯВА КАК СЕ СТАБИЛИЗИРАТ ФИНАНСИ!

  АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ, АЗ НЕ СЪМ АТЕИСТ, АЗ НЕ СЪМ АНТИХРИСТ, АЗ НЕ СЪМ ТЕРОРИСТ, АЗ НЕ СЪМ ЕКСТРЕМИСТ, АЗ НЕ СЪМ ШОВИНИСТ, АЗ НЕ СЪМ БЮРОКРАТ, АЗ НЕ СЪМ ТАРИКАТ, АЗ НЕ СЪМ ПУТИНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДААА . . . АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК ! ! ! CAPS LOCK – error
 27. 27 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  то па едни бизнеси, ако ги слуша човек, утре ще превземат пазарите в европа, а истината е, че са допотопни пампайци, които използват наследени технологии от често некомпетентни меринджей, турени от мама и тате.

  абе някой следи ли дали на ерепетата мрежите са подготвени за зимата и дали няма да мигат като дискотека в студените дни от претоварване, покрай скъпия газ?

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 28. 28 Профил на Jesus saves
  Jesus saves
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Много разбирачи, много експерти брей! Алоо, някой ще каже ли че царят е гол? Като разбирате, я сметнете колко ще е днешната цена на руския газ по формулата в даговора? Защо излиза 2 пъти по висока за мегават от цената ако се ползва мазут? Защото ако Топложикация мине на мазут, цената на парното трябва да падне. Някой вдяня ли защо непрекъднато крякат няма газ? Колкото по-висока цена, толкова по-голяма комисионна!
  —цитат от коментар 23 на chichka


  Няма откъде да вземе мазут и зимата съвсем няма да може да се диша!

  АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ, АЗ НЕ СЪМ АТЕИСТ, АЗ НЕ СЪМ АНТИХРИСТ, АЗ НЕ СЪМ ТЕРОРИСТ, АЗ НЕ СЪМ ЕКСТРЕМИСТ, АЗ НЕ СЪМ ШОВИНИСТ, АЗ НЕ СЪМ БЮРОКРАТ, АЗ НЕ СЪМ ТАРИКАТ, АЗ НЕ СЪМ ПУТИНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДААА . . . АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК ! ! ! CAPS LOCK – error
 29. 29 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 547 Любопитно

  А рекордните печалби на енергийните компании, за сметка на обикновените граждани, директно като бонуси или в чекмеджета, в зависимост от държата и после битите, бити, парите ги няма.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 30. 30 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#23] от "chichka":
  Пипай, дай формулата и ще си я сметнем цената на руския газ. Това е най-секретната информация в държавата сега.

 31. 31 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  При положение, че щетите са причинени от целенасочено вредителство от страна на управляващите по нареждане от световните им началници както веднъж се изрази Боко тиква в момент на откровение. Няма как помощта да е достатъчна. Това че ще те спаси някой , който цели да те затрие няма как да стане и съответно никога не се случва. Това се прави единствено да се пристъпи недоволството в даден момент и да не излязат всички недоволни в даден момент. Ние сме жертви на хибридна война

 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vassil Stoychev":

  тя цената е ясна за цяла европа на руския газ. въпросът е колко министри и президенти от нашичките ще застанат в поза партер, за да я свалят още и какво ще обещаят, което не го пише в договора и заобикаля формулата. много бързо се засилиха да заемат стойка ге. като във вица за майор михов и мазния... направо по действителен случай. машала майор радев, машала...

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 33. 33 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#32] от "karatista":

  Никаква газ няма да има от Газпром това е поредната лъжа. Световните началници да издали заповед да се сринат всички връзки между Европа и Русия и всички корумпирани политикани изпълняват. Това е същото както с ковид - купчина лъжи да се оправдаят безумията.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Ми правилно. Държавата няма за какво друго да си ползва парите. Всичко е в тотален застой. Инвестиции не се правят. Даже за ремонт на водопреносната мрежа ВК увеличава цените двойно, за ремонти, защото мрежата е напълно скапана, и продължава да се скапва.
  Боко все пак поддържаше няколко фирми и дузина бригади да строят и ремонтират пътища, но харвардците не построиха нито един километър, което е рекорд в най-новата ни история. Добре че предишното служебно успя да отвори и пусне АМ Тракия.

  Judjuk
 35. 35 Профил на mwd00681360
  mwd00681360
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vassil Stoychev":

  Говори се, че цената на руския газ за МВч се е образувала по формула:
  70% от цената на МВч на борсата Нидерландия плюс 30% от цената на петрола на борсата.
  Днес цената на газа Dutch TTF Gas Sep '22 е около 286 евро/МВч, петролът е около $95 !

 36. 36 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#33] от "Daria ":

  сега РУСИЯ е много ядосана на всички държави от ЕС и ще се опита да им отмъсти за всички наложени санкции, чрез енергийни санкции (зъб за зъб) - именно затова РУСИЯ няма да доставя газ в държавите от ЕС (при това РУСИЯ няма да пострада много от липса на експортни доходи заради газа, защото неговият дял е много малък (около 5%) от общият експортен микс (нефт-35%, металургия-10% и газ-5%)

  ""Човек може да стане домашен любимец за машините""
 37. 37 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "отсъствието на някаква правителствена политика и публични планове и кампании за стимулиране гражданите и бизнеса да пестят енергия"
  Най-добрия стимул да пестиш енергия е тя да е скъпа. Високата цена е сигнал, който пазарът дава, когато търсенето надвиши предлагането. За да се оправи положението, е нужно да се вдигне предлагането (няма откъде в момента, решенията са дългосрочни) или да се намали търсенето. А цяла Европа какво прави - на тук 17 милиарда, на там 30 милиарда, което подкрепя търсенето и не му позволява да намалее.
  Например - уикенда ходих на спа-център, няколко подгрети басейна, джакузита, сауни... мога да си го позволя, не е скъпо. Нали плащат субсидиран ток и газ. Я ако е на пазарна цена - ще трябва да вдигнат цените и вероятно няма да ида нито аз, нито другите клиенти, и временно ще затворят, което ще свали търсенето на енергия и ще балансира пазара. Могат да се дадат още достатъчно много примери за разсипия и ненужно харчене на енергия, защото е евтина. По магистралата за морето пълно с Кайени и Рейндж Ровъри дето харчат по 20 на сто. Но и те ползват държавна субсидия за горива.

 38. 38 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vassil Stoychev":Говори се, че цената на руския газ за МВч се е образувала по формула:70% от цената на МВч на борсата Нидерландия плюс 30% от цената на петрола на борсата. Днес цената на газа Dutch TTF Gas Sep '22 е около 286 евро/МВч, петролът е около $95 !
  —цитат от коментар 35 на mwd00681360


  ние в ЕС трябва бързо да започнем да проектираме и строим МЯР (Малки Ядрени Реактори) с пасивно въздушно охлаждане... Всичко друго е губене на време и пари ("бош лаф")...

  ""Човек може да стане домашен любимец за машините""
 39. 39 Профил на no_mad
  no_mad
  Рейтинг: 142 Неутрално

  УАУ... България на първите меса по ниско потребление за газ. Русоробите мучат и реват като го повдигна този факт. Газта се превърна в политическа тема и чучело на Чорапа и неговият гълъбарник. ГАЗТА НЕ Е ПРОБЛЕМ! Проблем е че България иска да се откъсне от това да държи малкият и нефункциониращ израстък на едно евразииско, комплексирано дудже.
  Това всява паника в разни чичета, лелки и идиоти с аватари на ГЕРБ, лъвов с мечки или емблеми на популистки партии, защото губим ВРЪЗКАТААА с братская РОСССИ.
  Драги, Русия ще продължи да съществува, целта е да спре да съществува с такива боклуци в Кремъл.
  Сега стойте и гледайте - шоуто тепърва предстой, голямото плашене за газ само го подгряват (😉) с настъпването на есента хленченето на Чорапите и гълъбарника само ще се увеличават, но не всеки се връзва на некадърни актьори.

  "Вагнерци се доказаха за пореден път в "Кнауф" Бахмут ... сега Артьомовск"" dark'star 13:21, 20 авг 22 Снимка на Путин с Дмитрии Уткин - нео нацист и основател на Вагнер Груп https://i.imgur.com/IX8RzET.png
 40. 40 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 579 Неутрално

  МЯР - модулен ядрен реактор

  Toзи тип ядpeни peaĸтopи ce нapичaт мaлĸи, пoнeжe ca нaиcтинa няĸoлĸo пъти пo-мaлĸи oт тpaдициoннитe ядpeни peaĸтopи, и ce cчитaт зa мoдyлни, пoнeжe вcичĸи тexни cиcтeми и ĸoмпoнeнти ce пpoизвeждaт cepийнo в зaвoди и c пoмoщтa нa oбиĸнoвeн тpaнcпopт вcичĸo нaвeднъж ce пpeвoзвa дo мяcтoтo нa изгpaждaнeтo нa мaлĸия peaĸтop.  Toзи тип ядpeни peaĸтopи нe изиcĸвaт гoлямa плoщ зa paзлиĸa oт гoлeмитe aтoмни eлeĸтpoцeнтpaли. Te ca мнoгo пo-гъвĸaви и нe ca ĸaпpизни ĸъм мяcтoтo, ĸъдeтo щe бъдaт пocтpoeни. Tpaдициoннитe AEЦ oт дpyгa cтpaнa, cпeциaлнo ce пpoeĸтиpaт зa ĸoнĸpeтнa мecтнocт, ĸoeтo ycлoжнявa и зaбaвя тяxнoтo cтpoитeлcтвo. Зa paбoтaтa нa тeзи пo-cтapи aтoмни eлeĸтpoцeнтpaли e нeoбxoдимa и пo-cepиoзнa инфpacтpyĸтypa.

  Maлĸитe мoдyлни ядpeни peaĸтopи ca пo-ĸoмпaĸтни, пo-eвтини, cтpoят ce пo-бъpзo, мoгaт дa paбoтят ĸaĸтo caмocтoятeлнo, тaĸa и cъвмecтнo във вид нa eднa oбщa AEЦ oт няĸoлĸo пoдoбни мoдyлни peaĸтopa. Toвa e eднo oтличнo peшeниe зa oтдaлeчeни мecтa и дopи зa цeли пpeдпpиятия, ĸoитo нe жeлaят дa зaвиcят oт тpaнcпopтиpaнeтo и дocтaвĸитe нa изĸoпaeмo гopивo.

  Πъpвият пoдoбeн пpoeĸт зaпoчнa дa ce peaлизиpa пpeз мeceц юли 2021 гoдинa в ĸитaйcĸaтa ocтpoвнa пpoвинция Xaйнaн нa плoщaдĸaтa нa aтoмнaтa eлeĸтpoцeнтpaлa Чaнгдзян.

  ""Човек може да стане домашен любимец за машините""
 41. 41 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 11 Неутрално

  само не сте отчели разликите, че:
  - в западна европа производството на еленергия не е доминирано от държавата (при нас 80% е). дори в последните дни във Франция държавата закупува дял, в Германия също
  - в БГ има само един доставчик на газ - Булгаргаз. Пазарът допреди 2-3 години бе блокиран за други играчи, а в Булгаргаз си бяха на синекурна работа - един доставчик, дългосрочен договор и готово. слушаш- папкаш. Сега се видя, че нито пазарът е подготвен (т.е индустрията и крайните потребители се хвърлят в дълбокото), нито Булгаргаз знае как да работи на пазарен принцип (нищо, че има договор с Азерите и Газпром)

 42. 42 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#41] от "sme6ko":

  БУЛГАРГАЗ -трябва да бъде ликвидирана (или ограничена да доставя газ само на държавни фирми и физически лица и домакинства...)

  ""Човек може да стане домашен любимец за машините""
 43. 43 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#42] от "HUMANOID":

  не съм напълно съгласен (въпреки, че някой се опитват да го фалират)

  Булгаргаз е в състояние да концентрира голямо за страната търсене и съответно да подпише дългосрочен договор с доставчик/ци. Никой потребител индустриален или друг няма да има такава сила при покупка

  Да, има и много по-големи доставчици в западна европа, но какво им пречи като стъпят на един пазар без конкуренция да извиват ръце. И в момента тези 2-3 активни търговеца на пазара на газ ползват или Холанската борса или цената на Булгаргаз като референтна.

  в момента е царството на спекулантите - запазени капацитети, по които не тече нищо т.е държиш тръбата и не даваш шанс за конкуренция. нужна е административна мярка, за да се отблокират тези капацитети и да се изтласкат спекуланите (както трябва и за цените на емисиите)

 44. 44 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#43] от "sme6ko":

  въздуха - за сега е безплатен, водата - все още я има в достатъчни количества и на достъпни цени, енергията - трябва да е с фиксирани цени за домакинствата, а за частният бизнес на пазарни условия и цени (просто е, но не е за прости хора)

  ""Човек може да стане домашен любимец за машините""
 45. 45 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да, пари - на цената на един фалит на Булгаргаз. Затова това е популистка и погрешна стъпка. Другите даваха средства с акъл, не "алангро".

 46. 46 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#43] от "sme6ko":въздуха - за сега е безплатен, водата - все още я има в достатъчни количества и на достъпни цени, енергията - трябва да е с фиксирани цени за домакинствата, а за частният бизнес на пазарни условия и цени (просто е, но не е за прости хора)
  —цитат от коментар 44 на HUMANOID


  коя е пазарната цена за индустрията - спотова цена или цената по която фирми от западна европа са договорили дългосрочно. защо мислите, че Унипер в Германия има 11 млрд евро загуби тази година и Германия купува участие в тях - защото купуват на пазарни цени, а си спазват договорите с клиенти

  а в БГ в момента ти спират тока при -20 градуса навън и ти казват, сега ходи да търсиш дърва. Затова за определен период от време тряба намесата на държавата

  както казвате просто е, но не за прости хора

 47. 47 Профил на Evo K
  Evo K
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  С тия родни назначени бизнесмени, вярващи в дотациите от държавата, а не в свободния пазар и конкуренцията,. А също са и донори на непрани пари от точене на ДДС, с процент за партийни касички и осигуряващи корпоративен вот???????

  МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА

  Феодали и крадци, експлоататори на евтина работна ръка, загрижена за оцеляването си, а не за душата си.

  БГ бизнес

  За едни благата, за други ла*ната
 48. 48 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#36] от "HUMANOID":
  В политиката много рядко емоциите имат значение. В днешно време пък въобще и нищо в сериозната политика не се прави като кръжок а се планира много сериозно. Русия нищо не може да направи , защото като останалите държави е със силно ограничен суверинитет. Управляват световните началници а политиците трябва да етнизират тези решения на местно ниво. Демек да продадат честно самоубийствени решения на подопечните си папуаси.

 49. 49 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Адвокате като имаш Трибуна говори не за Газа а за Тока.Пройзвеждаме Океан Ел.енергия на Цена много по ниска от Газа.И вместо да я ползваме я изнасяме.Единият Реактор в Козлодуй работи само за Износ 24/7.
  —цитат от коментар 2 на dedoliben


  Ти добре ли си?

  Изнася се излишъка на произведения ток, да си видял някъде в България да няма ток и да има режим на тока? Колко повече от това да ползваме?

  От износа на ток миналата година НЕК направи 1 млр печалба, която отиде за подържане на ниска цена на битовия ток и за стимули за бизнеса за повишената цена на тока за фирмите.

  От какво точно си недоволен?

 50. 50 Профил на Някой си!
  Някой си!
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Вчера, в национален ефир, Велев от АИКБ толкова се беше разпенил за цената на газа и така емоционално обясняваше как трябва да се намали "бедствието", че неволно изпусна една реплика: "Предишните управляващи направили всичко това защото трябвало да си защитят получените грантове.....". Много ясно казано....., но по същата логика може да се каже, че той сега прави същото!!!

  Защо Велев не казва неговата АИКБ колко проекта има по оперативните програми за периода 2014 - 2020, и най-важното на каква стойност са те? Информацията за това е публична - 3 проекта с обща БФП над 6,4 млн. БФП! Без нито един лев собствено финансиране.....! Ефектът от тези проекти е спорен, да не казвам никакъв.

  И без да си пристрастен виждаш как подобни самозабравили се организации започват да гласят корпоративния вот, защото са били купени с европейски пари!

 51. 51 Профил на isprian
  isprian
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Е, митрофанова явно и ясно води газ-парада.

  Образованието, знанието и свободата на мисълта е опасност за всяка диктатура!
 52. 52 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vassil Stoychev"Говори се, че цената на руския газ за МВч се е образувала по формула:70% от цената на МВч на борсата Нидерландия плюс 30% от цената на петрола на борсата.
  —цитат от коментар 35 на mwd00681360

  В старите времена се туряше една начална цена на дългосрочния договор и на всеки 3 месеци се коригираше с усреднена цена за последните 9 месеци как се се харчил петрола. Понеже обаче Газпром ебаваше 5 източноевропейски страни, ЕК реши да им помогне. През 2018 Газпром беше задължен да ползва нова Формула, където да се гледат цените на Невидимата Ръка (до тоя момент се отчитаха най - много с 15% тежест) , иначе яко глоба.
  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/IP_18_3921
  Та вече вместо 15% , тежестта на Невидимата Ръка стана 65 - 70%. Което до лятото на 2021 си беше на далавера , поляците даже осъдиха Газпром на 1,5 милярда % със задна дата https://warsawinstitute.review/2020test/poland-wins-in-the-arbitration-with-gazprom-over-the-price-of-natural-gas-2/
  От миналото лято обаче цените на Невидимата Ръка се дигнаха 10 пъти
  https://www.statista.com/statistics/1267202/weekly-dutch-ttf-gas-futures/
  Азерският газ е по старата петролна формула (наредбата на ЕК важи само за Газпром) , началната му цена беше 15% под съвецката.

 53. 53 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#50] от "Някой си!":

  Велев и КРИБ, хайде опитай се да ги спреш, когато решат пак да действат заедно...

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  А,какво мислте за Топлофикация София -сега всички субсидираме техните клиенти.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8073 Неутрално

  Онзи от Димитровград, дето направил 75 млн. печалба за първото полугодие и който се появи с Боко да плаче, че щял да затваря, как ли е постигнал такава печалба. Все плачат и искат, а един път вземат компенсации, втори път включват увеличението в цените. Какви бизнесмени са това.

 56. 56 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5666 Неутрално

  До коментар [#3] от "mwd00681360":

  Точно па тоя щото не е от назначените ;)

 57. 57 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#33] от "Daria ":

  Дугина, не те ли гръмнаха оня ден? От кой свят пишеш?

  Колкото до темата - дотациите, особено за бизнеса, са най-развращаващото, което държавата може да прави. После да чакаме тоя бизнес да си изкарва честно печалбата.

 58. 58 Профил на Martin Barkashki
  Martin Barkashki
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Може ли малко да поспестите глупостите?! Цитат:"Друга особеност в България е отсъствието на някаква правителствена политика и публични планове и кампании за стимулиране гражданите и бизнеса да пестят енергия. Става дума за вече действащи мерки в страни като Германия или Испания от типа на изключване осветлението на фасадите на сгради, на витрините на магазините.." Последният и без туй най-беден българин да пестял още,щото много потребява ли?! В белите държави пращи от чудесно осветление из градове,селища,пътища и витрини,там може нещо да намалят,но какво още да намали тънещата в мрак България,тъмни улици,пътища и прочие?! В бяла Европа гората си удрят душ ежедневно,а в БГ често и масово душ правят един път седмично,ало,още пестене ли,че да миряса българина съвсем,и без туй нечист,некъпан поради беднотия,но и отчасти поради манталитет?!

 59. 59 Профил на Martin Barkashki
  Martin Barkashki
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Да се чете горе "киряса",не миряса....!

 60. 60 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 7022 Неутрално

  До коментар [#17] от "HUMANOID":


  Държавата трябва да спре да помага на частния бизнес... (просто е...)
  —цитат от коментар 17 на HUMANOID


  Викаш само на държавния бизнес да помага...само червените чугуни са против частния бизнес...не казвам , че си такъв...само напомням...

 61. 61 Профил на Fiona Trevor
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK