Защо Гърция се въоръжава толкова силно

Изтребителите F-35C Lightning II

Изтребителите F-35C Lightning IIВ Гърция е в ход най-мащабната програма за въоръжаване в най-новата история на страната. През 2021 Атина е повишила разходите за отбрана от 500 млн. евро на 2.5 млрд. Тази година се очаква увеличение с една трета, разказва "Дойче веле". Защо?


Атина преговаря с Вашингтон за покупката на 20 супермодерни "невидими" изтребителя F-35 и очаква оферта за още толкова. С това консервативното правителство на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис оповестява следващия кръг от най-голямата програма за въоръжаване в най-новата история на Гърция, пише в обширна публикация германският "Ханделсблат".


Гърция - първенец в НАТО


Още през 2021 година Гърция увеличи петкратно разходите си за отбрана - от 500 милиона евро на 2,5 милиарда евро, дадени за ново въоръжение. С това тя се изкачи до първото място сред страните от НАТО по разходи за отбрана спрямо БВП - с 3,82%, изпреварвайки дори САЩ, които дават за отбрана 3,52% от БВП.
Както посочва по-нататък "Ханделсблат", през тази година гръцкото правителство планира да увеличи с още една трета парите за ново въоръжение. Очевидно Атина не иска да оставя нищо на случайността в своя дългогодишен спор с Турция, която напоследък действа все по-агресивно. От десетилетия двете враждебно настроени съседки си оспорват икономическите зони и изключителните права в Източното Средиземноморие.


На въпроса защо страната му харчи толкова много за отбрана гръцкият премиер Мицотакис казва: "Защото имаме за съседка Турция, а не Дания." С активното въоръжаване той цели и друго - да засили стратегическата роля на страната си като бастион на НАТО в Източното Средиземноморие. Това се случва в пряка конкуренция с Турция, която е възприемана от съюзниците си все повече като проблематичен партньор - заради дистанцирането на президента Ердоган от Запада, близостта му с руския президент Путин и оръжейните му сделки с Русия.


През 2022 Гърция ще похарчи 3.4 млрд. евро за оръжия


В същото време Атина се представя като лоялен съюзник: миналата година Мицотакис сключи историческо споразумение с френския президент Макрон, което предвижда двете страни да си оказват взаимна помощ, ако някоя от тях бъде нападната от трета страна, включително от членка на НАТО. А през май 2022 гръцкият парламент ратифицира новото споразумение за военно сътрудничество със САЩ, позволяващо на американците да разширят сериозно военното си присъствие в Гърция. През тази година Гърция ще похарчи 7 пъти повече пари за въоръжение, отколкото през 2020 - общо 3,4 милиарда евро. На Франция са поръчани три фрегати "Белхара" и 24 бойни самолети "Рафал", а на САЩ - седем хеликоптера MH60R. Атина преговаря и за няколко корвети.


С германските фирми "Краус-Мафай Вегман" и "Райнметал" Атина преговаря за модернизацията на до 700 танкове "Леопард". Но най-вече с новите изтребители F-35, които се очакват през 2028 година, Гърция се надява да си осигури превъзходство във въздуха в района на Егейско море. Турция не може да разчита на такива самолети, тъй като САЩ разтрогнаха договора си с нея за 100 машини - заради ракетните сделки на президента Ердоган с руснаците. А изтребителите дори бяха платени от турците.


Цялото това въоръжаване обаче е много оспорвано вътрешнополитически, посочва още "Ханделсблат". Само първите 20 нови изтребителя заедно с оръжейните системи и съответната инфраструктура ще струват на Атина 3,8 милиарда евро - а това са много пари за една силно задлъжняла държава. Освен това 10-милионна Гърция трудно може да се мери с 84-милионна Турция. В тази връзка професорът по международни отношения в Атинския университет Панайотис Цаконас казва, че Гърция не може да се впуска в надпревара във въоръжаването със съседна Турция. Вместо това Атина "трябва да се опита да повиши способността си за възпиране така, че да не може Турция да създава свършени факти в Егейско море и Източното Средиземноморие", казва експертът.


Армията на Гърция и армиите на другите


Гърция има третата най-голяма (като численост) армия в ЕС - със 143 300 активни военнослужещи, по данни на Международния институт за стратегически изследвания. За сравнение - Франция, която заема първата позиция, поддържа армия от 203 250 души, а в германския Бундесвер служат активно 183 400 войници, става ясно от публикация на германската обществено-правна телевизия АРД.


Спрямо броя на населението обаче Гърция има най-много войници: 1,34 процента от гърците служат в армията. За Германия този показател е 0,23 процента. И по още един показател Гърция е водеща в ЕС: тя разполага с най-голям брой тежки танкове - 1200. За сравнение - Германия има 284 машини от същия род. Вярно е, че повечето от тези 1200 гръцки танка са по-стари модели, но Атина вече преговаря за тяхната модернизация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK