На живо

Почина кралица Елизабет Втора, Чарлз Трети е новият британски крал

Кралица Елизабет Втора

© Reuters

Кралица Елизабет ВтораКралицата на Великобритания Елизабет Втора почина днес на 96-годишна възраст, съобщи Бъкингамският дворец. Смъртта на най-дълго управлявалия монарх в света ще доведе до поредица от промени в една от най-старите държави и икономики в Европа. "Дневник" следи събитията във Великобритания, статията се обновява.


Какво се случва след смъртта й вижте тук


Какви са правилата за унаследяване на трона - тук.


Няколко интересни факта за Елизабет Втора тук

На живо

Отменени са много спортни събития и срещи

Отменени са много спортни събития и срещи

© Reuters


Светът на спорта реагира на смъртта на кралица Елизабет в четвъртък с множество отменени срещи за крикет, голф и ръгби, докато други спортисти и фенове отдадоха почит, като запазиха минута мълчание.


Вторият ден от третото и решаващо изпитание по крикет между Англия и Южна Африка в петък беше прекратен като знак на уважение, докато мачовете от вътрешния Rachael Heyhoe Flint Trophy бяха отменени.


В Уетуърт, домакин на голф шампионата BMW PGA golf Championship, водещото събитие на Europe's DP World Tour, играта беше спряна в четвъртък, като организаторите по-късно отмениха втория кръг в петък. Игрището и тренировъчните съоръжения ще бъдат затворени


Ръгби мачът на Saracens срещу Northampton Saints в Premiership Rugby Cup по-късно в четвъртък беше отложен, докато Scottish Rugby спря всички вътрешни часовници този уикенд.


Британските организатори на конни надбягвания също спряха всички събития за два дни.


Едноминутно мълчание беше спазено преди футболните мачове от Лига Европа с участието на британски отбори в четвъртък, докато Откритото първенство на САЩ по тенис и автомобилните състезания във Формула 1 също ще запазят минута мълчание.

Кой е Чарлз Трети, най-възрастният наследник, възкачил се на трона

Кой е Чарлз Трети, най-възрастният наследник, възкачил се на трона

© Reuters


Не липсват коментари, че Чарлз е стар, а синът му Уилям далеч по-харесван, но не може да става и дума той да се оттегли в негова полза. А и новият крал Чарлз Трети е свикнал да се изправя пред обществено неодобрение.


Кой е най-възрастният крал на страната - тук.

Bank of England: Банкнотите с Елизабет остават законно платежно средство

Bank of England - централната банка на Великобритания, заяви, че нейните банкноти с образа на кралица Елизабет остават законно платежно средство след смъртта на монарха в четвъртък. "Настоящите банкноти, изобразяващи образа на Нейно Величество Кралицата, ще продължат да бъдат законно платежно средство. Допълнително съобщение относно съществуващите банкноти на Bank of England ще бъде направено след спазването на периода на траур", се казва в съобщението.


Кралица Елизабет беше първият монарх, изобразен върху банкнотите на Bank of England.

Айфеловата кула угасна в памет на кралицата

Кметът на Париж Ан Идалго съобщи в Twitter, че осветлението на Айфеловата кула ще бъде изключено в четвъртък вечер в памет на кралица Елизабет. Идалго каза, че е изразила на британския посланик Мена Роулингс дълбоките съболезнования и подкрепа на Париж за народа на Обединеното кралство.


"Тази вечер светлините на Айфеловата кула ще бъдат изгасени в знак на почит към Нейно Величество кралица Елизабет II", каза Идалго.

От радиото до смартфона

От радиото до смартфона

© ReutersКралица Елизабет е първият и последният монарх на света, управлявал по време на такъв безпрецедентен напредък на технологиите. Още като принцеса, тя прави радиообръщение към британските деца. Като кралица, нейна е първата традиционна коледна реч, излъчвана на живо по телевизията. А последните ѝ речи можеха да се гледат от екрана на смартфон.

Елизабет – неочакваната кралица

Кралица Елизабет наследи трона на крехките 25 години - дъщеря на втория син в кралското семейство Джордж, който стана монарх изненадващо, след като брат му Едуард се отказа от престола, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Елизабет Александра Мери обаче понесе с достойнство тази неочаквана и тежка отговорност, успявайки да спечели и запази уважението на поданиците си през многобройни турбуленции в следващите седемдесет години.


Петнадесет премиери на Великобритания служиха по време на управлението ѝ. То обхвана икономически кризи, промени в Общността на нациите, влизането и излизането на Великобритания от ЕС, пандемията от коронавируса. През цялото това време кралицата смяташе, че неин дълг е да служи на народа си. "На 21 години посветих живота си в служба на народа ни и помолих Бог да ми помогне да осъществя клетвата си. Макар че направих тази клетва, когато бях още млада и зелена, не съжалявам и не бих се отрекла и от една дума от нея".

Стачките се отменят, ще има извънредни влакове до Лондон

Стачките се отменят, ще има извънредни влакове до Лондон

© Reuters


Планираните за идните два дни стачки на железопътните профсъюзи са отменени; вместо това ще има извънредни влакове до Лондон, които да улеснят желаещите да отдадат почит на кралицата.


Членовете на CWU (Съюз на комуникационните работници), работещи в пощите (Royal Mail) планираха да предприемат стачни действия в петък заради спор за заплатите, но синдикатът заяви, че е отменил стачката след смъртта на кралицата.


TSSA (Асоциацията на транспортния персонал) заяви, че отменя планираната си стачка за септември и "ще спази периода на обществен траур".

Първи реакции от британски и световни лидери

Принц Чарлз
"Смъртта на обичната ми майка, Нейно величество кралицата, е миг на неизмерима тъга за мен и цялото семейство. Оплакваме смъртта на обичан Суверен и многообичана Майка. Зная, че загубата ѝ ще се усети в цялата страна, в страните от Британската общност и от безброй хора по света. В тези времена на скръб и промени семейството ми и аз ще се утешим, знаейки колко много хора уважаваха и обичаха Кралицата."
Това гласи първото изявление на новия крал, разпространено от Бъкингамския дворец и подписано от "Негово величество краля".


Британският премиер Лиз Тръс


"Кралица Елизабет II беше скалата, върху която е построена съвременна Великобритания. Нашата страна се разрасна и процъфтя по време на нейното управление. Великобритания е великата държава, която е днес, благодарение на нея."


"В лоши дни кралица Елизабет II ни осигури стабилността и силата, от които се нуждаехме. Тя беше самият дух на Великобритания - и този дух ще издържи. Тя беше нашият най-дълго управлявал монарх."


"Изключително постижение е да си ръководил с такова достойнство и благодат в продължение на 70 години. Нейният живот и отдаденост се простират отвъд отвъд от нашите живи спомени. Тя беше обичана и се възхищаваше от хората в Обединеното кралство и по целия свят ."


Първи реакции от британски и световни лидери

© Reuters


Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби


"Докато скърбим заедно, ние знаем, че губейки нашата любима кралица, загубихме човека, чиято непоколебима лоялност, служба и смирение ни помогнаха да разберем кои сме през десетилетия на необикновена промяна в нашия свят, нация и общество. "


Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН


"Като най-дълго живял и най-дълго управлявал държавен глава на Обединеното кралство, кралица Елизабет II беше обект на възхищение от нейния народ, пример за достойнство и отдаденост по целия свят. Тя беше успокояващо присъствие през десетилетията на радикални промени, включително деколонизацията на Африка и Азия и еволюцията на Британската общност. (...) Светът дълго ще помни нейната преданост и лидерство."


Президентът на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил Байдън


"В един свят на непрекъснати промени тя беше постоянно присъствие и източник на утеха и гордост за поколения британци, включително много, които никога не са познавали страната си без нея. (...) Нейното наследство ще се появи на страниците на британската история и в историята на нашия свят."


Френският президент Еманюел Макрон


"Нейно Величество кралица Елизабет II олицетворява приемствеността и единството на британската нация в продължение на повече от 70 години. Помня я като приятел на Франция, добросърдечна кралица, която е оставила траен отпечатък върху своята страна и нейния век."

Има крал, но коронацията ще е след период на траур

Суверенът наследява трона в момента, в който неговият или нейният предшественик умре, преди дори да бъде провъзгласен пред народа - целта е да няма междуцарствие. Затова принц Чарлз вече е обявен за Чарлз Трети. Коронацията на суверена, всъщност само формална процедура за ратификация, следва онаследяването след интервал на траур. Кралица Елизабет II е коронована през юни 1953 г., 16 месеца след смъртта на баща си Джордж VI.


Какви по-точно са правилата - тук.

Четири деца, 8 внуци, 10 правнуци

Кралица Елизабет си отиде година след смъртта на съпруга си принц Филип. Двамата имаха 73-годишен брак, в който принцът бе нейна голяма огромна морална опора. Двойката имаше четири деца, сред които е и престолонаследникът принц Чарлз, 8 внуци и 10 правнуци. През ноември Елизабет и Филип отбелязаха годишнината си на скромно празненство в Уиндзор.


"Той, най-просто казано, беше силата ми и стабилността ми през всички тези години," казва кралица Елизабет Втора на церемонията, с която двамата отбелязват 50-ата годишнина от сватбата си през 1997 г.

Принц Чарлз става монарх с името Чарлз Трети

Принц Чарлз става монарх с името Чарлз Трети

© ReutersВеликобритания има нов крал. След смъртта на кралица Елизабет Втора, нейният син - принц Чарлз, става монарх незабавно. Той реши да управлява с името Чарлз Трети. Другите варианти за имена бяха Филип, Артър или Джордж.


Няколко интересни факта за кралицата вижте тук

По-рано днес кралицата беше поставена под наблюдение заради здравето ѝ

Британската кралица Елицабет Втора почина на 96 години, съобщи Бъкингамският дворец. Текстът е съвсем кратък - само от две изречение: "Кралицата почина в мир в Балморал днес следобед. Кралят и Кралицата консорт ще останат в Балморал тази вечер и ще се завърнат в Лондон утре."


Около 12.30 ч. местно време Бъкингамският дворец обяви, че Елизабет Втора е поставена под лекарско наблюдение в двореца Балморал, след като медиците са изразили сериозни притеснения за здравословното ѝ състояние.


Цялото кралско семейство по спешност се отправи към лятната резиденция в Шотландия. Първи пристигнаха престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му Камила. Няколко часа по-късно в Абърдийн със самолет на Кралските военно-въздушни сили кацнаха принц Уилям, който е втори в реда за престола, и по-малките синове на Елизабет Втора - принцовете Андрю и Едуард. Дъщерята на кралицата - принцеса Анна, е била с нея в замъка. Принц Хари, който е на посещение във Великобритания също поеха към Шотландия.


По информация на Би Би Си съпругата на Уилям - Кейт, засега е останала в Лондон, където днес беше първият учебен ден на децата на двойката - принцовете Джордж и Луи и принцеса Шарлот, в новото им училище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK