Лондон се подготвя за опашки от стотици хиляди на прощаването с кралицата

Лондон се подготвя за опашки от стотици хиляди на прощаването с кралицата


Властите във Великобритания се подготвят за стичането в Лондон на стотици хиляди, желаещи да се простят с покойната кралица Елизабет Втора, когато ковчегът ѝ бъде изложен за поклонение в сряда. Правителството разпространи днес подробна информация и инструкции в опит да има ред и сигурност, но и хората да могат да отдадат почит.


Следващото огромно предизвикателство е събирането на държавните глави на десетки страни от цял свят за погребението на 19 септември. От гледна точка на логистика и сигурност това е безпрецедентно събитие в най-новата история на Великобритания.


От 17 часа на 14 септември до 6:30 сутринта на 19 септември всички желаещи ще могат да минат пред ковчега в Уестминстър хол. Прочутата сграда - най-старата част от британския парламент - ще бъде отворена 24 часа в денонощието, но министерството на културата предупреди, че чакането на опашката ще продължава "много часове и вероятно цяла нощ". Конкретният маршрут на опашката ще бъде обявен в 22 часа на 13 септември.
Преди това в сряда следобед ще има церемониална траурна процесия за пренасяне на ковчега с тялото от Бъкингамския дворец до двореца Уестминстър, който също ще събере хиляди. За тези, които не могат или не искат да се трупат в множеството, от 11 часа в сряда ще има големи екрани в Хайд парк, на които събитието ще бъде прожектирано. За любопитните извън Лондон ключови моменти ще бъдат предавани на живо по BBC, Sky News и ITV.


"Очаква се събиране на много хора и им препоръчваме предварително да проверят организацията, да планират според обстоятелствата и да са подготвени да продължително чакане", пише в съобщението. На входа на сградата ще има проверка с арки за сигурност като на летищата.


"Ще трябва да стоите прави дълги часове с много малки възможности да седнете, тъй като опашката ще се движи. Помислете добре дали да вземете деца със себе си", съветват организаторите. Те предупреждават също, че реденето ще бъде прекратено часове преди края на поклонението, за да могат чакалите да минат пред ковчега.


Краят на епохата на Елизабет Втора: какво се случи и какво предстои
Краят на епохата на Елизабет Втора: какво се случи и какво предстои


Инструкциите съдържат всевъзможни подробности:

 • чантите, с които може да се чака, трябва да са 40х30х20 см (а не раници или по-големи), меки (а не с твърди страни), лесни за отваряне и без допълнителни джобове, за да се премине по-бързо през проверката за сигурност
 • по-големите чанти може да се оставят на места за съхраняване на багаж, но техният капацитет е ограничен и процедурата удължава престоя на опашката или времето за получаване след това
 • полицията може да прави случайни проверки на опашката
 • опитващите да прескачат загражденията и да пререждат опашката ще бъдат отстранявани от полицията и стюардите
 • облеклото трябва да е подходящо за специалния траурен случай и да не съдържа политически или обидни лозунги
 • мобилните телефони трябва да бъдат изключени или на безшумен режим
 • на опашката не трябва да се вдига шум от уважение към живеещите в околността
 • забранено е да се водят домашни любимци с изключение на кучета водачи
 • при влизането в Двореца на Уестминстър се пази пълна тишина
 • забранени са снимките и видеозаписи, както и употребата на мобилни телефони или други "ръчни устройства" в зоната за сигурност и двореца на Уестминстър
 • забранено е издигането на палатки или тенти
 • забранено е да се пази място за друг човек или да се иска от други да ти пазят място
 • на опашката се допуска да се редят само тези, които в началото ѝ са получили специални гривни
 • допускат се само прозрачни бутилки с вода, която се излива преди проверката за сигурност пред двореца; отвъд тази точка не се допускат никакви храна или напитки
 • не се допускат цветя, свещи, играчки или снимки като вещи за отдаване на почит; цветята се оставят само на определените места в Грийн парк.
 • забранени са редица вещи, включително свирки, джобни лазерни устройства, плакати, флагове, банери, рекламни и маркетингови послания, спални чували, одеала, сгъваеми столове "и други неща, които определят полицията и организаторите".

Не всичко е забрани - има и препоръки като тези да се вземе подходящо за времето облекло, т.е. топло за студените часове, дъждобрани или чадъри за дъжд, слънцезащитен крем за горещите часове. Решилите да чакат е добре да си носят храна и напитки, защото по трасето няма да има много места, където те да бъдат купени. Добре е да се носи батерия за телефона.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK