НАСА улови звука на разбиващи се в Марс метеорити

НАСА улови звука на разбиващи се в Марс метеорити

© NASA/JPL-Caltech/University of ArizonaАпаратът на НАСА InSight е "чул" и уловил вибрациите от четири скали, забили се в планетата в последните две години.


Това съобщава американската космическа агенция за първия случай, при който са уловени и сеизмични, и акустични вълни от сблъсък с планетата.


InSight не е пострадал при сблъсъците, най-близкият от които е на 85 км от мястото, където се намира, северно от екватора.
Единият от ударите, на 5 септември 2021 г., се разбива на три части, като всяка оставя кратер на повърхността на Червената планета. Апаратът Mars Reconnaissance Orbiter, който обикаля около Марс, потвърждава сблъсъка с детайлни изображения.


За находката екип учени разказва в изследване, публикувано от сп. Nature Geoscience."След като InSight чака три години да засече сблъсък, кратерите изглеждаха красиви", казва съавторът на изследването Ингрид Даубар от университета "Браун" в Провидънс, щата Роуд айлънд.


Учените се изненадаха от толкова късното засичане на подобен сблъсък. Причината е, че Марс се намира близо до най-големия астероиден пояс в Слънчевата система. При това атмосферата му е сто пъти по-малко плътна от земната; да изгори метеорит в нея, преди да се забие в повърхността, е относително трудно.


Сеизмичните вълни, изследвани от InSight (при над 1300 "земетресения" от началото на мисията), носят важна информация за структурата във вътрешността на планетата. Мисията му може да приключи другия месец или по-късно, в началото на следващата година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK