Шефовете нямат нужда от висше образование, смятат повечето от 20-годишните

Шефовете нямат нужда от висше образование, смятат повечето от 20-годишните

© Николай ДойчиновКомуникацията, критичното мислене, емоционалната интелигентност, управлението на хора и запазването на психичното здраве като приоритет - тези са сред основните т.нар. меки умения, които ще са много по-важни за изпълнителните директори в сравнение с техните знания в дадена област. В същото време дипломата за висше образование няма да има особена тежест.


Това са част от изводите в проучването #CtheFuture на на HR компанията Adecco Group, което се провежда за трета поредна година. В него участват 1 685 души от целия свят, представители на поколението Z (родените в периода 1997 - 2012 г.).


Проучването изследва какви умения и качества трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно в новата работна реалност, както и какви ще бъдат най-големите им предизвикателства.


Елена Енева, психолог: Милениълите са свръхгрижовни и тревожни родители
Елена Енева, психолог: Милениълите са свръхгрижовни и тревожни родителиНа база на анализа експертите от Adecco Group са очертали 7 тенденции, които поколението Z идентифицира като бъдещето на работния свят.


Меките умения - критично важни


През 2019 г. 69% от анкетираните в същото проучване са казали, че меките умения са по-важни от твърдите за бъдещите изпълнителни директори. Три години по-късно промяната на парадигмата е съвсем нвдвусмислена. Най-новото проучване показва, че 82% от респондентите смятат, че меките умения са много по-важни за бъдещите лидери.


Екипното лидерство е най-нужното меко умение


Докато комуникацията, критичното мислене и емоционалната интелигентност се нареждат високо в списъка на основните меки умения, младите лидери недвусмислено класират управлението на хора и екипното лидерство като най-важното умение, което бъдещите лидери трябва да притежават.


Висшето образование губи силата си


Въпреки че висшето образование все още има стойност, нараства тенденция предимството на опита да тежи повече от степените на образование при оценката на доброто лидерство. Тази година 54% от анкетираните споделят, че не вярват, че бъдещите изпълнителни директори ще имат нужда от университетски дипломи, в
сравнение с 49% миналата година.


Нови таланти стъпват на стабилен пазар на труда


Дори докато световната пандемия бушува, новите търсещи работа намериха много възможности за достъп до нова или първа работа. През 2022 г. почти две трети от участниците в проучването #CtheFuture декларират, че са успели да потърсят нови възможности за работа. Миналата година само 50% са се съгласили с това твърдение. Това показва, че компаниите вече са се адаптирали към новия модел на работа и са станали доста по-гъвкави при привличането на таланти.


Гъвкавото работно време - правило, а не в изключение


Пандемията промени всеки аспект от живота ни, но никъде не беше по-осезаема промяната, отколкото в изразеното ни желание за по-добър баланс между професионалния и личния живот. В настоящото проучване 85% от респондентите класират гъвкавото работно време като желателно/много желателно, докато само 30% подкрепят традиционните модели от 9 до 5 часа. Мнозина посочват, че срочните договори все още са желателни, но гъвкавостта да избират работното си време в рамките на тези гъвкави договори е още по-важна.


Ръководене на отдалечени екипи


С хибридния модел на дистанционна работа по-младите поколения търсят лидери, които могат ефективно да ръководят и управляват отдалечени екипи. На въпрос дали настоящите мениджъри и главни изпълнителни директори се справят с тази дейност, 60% от анкетираните отговорят с "да" в миналогодишното проучване. Тази година този брой се повишава до 67%, което е ясна индикация, че лидерите развиват добре своите набори от умения.


Запазване на доброто психично здраве


Освен, че промени моделите на работа, глобалната пандемия накара хората да направят своята преоценка и да поставят благополучието като основен свой приоритет. На въпрос за най-големите опасения относно бъдещето на работата, 20% от поколението Z поставят на първо място психичното си здраве. "Достъпът до света на труда" и "равенството в заплащането" са съответно на 2-ро и 3-то място като най-важните въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK