Защо фракингът отново е на дневен ред във Великобритания

Защо фракингът отново е на дневен ред във Великобритания

© ReutersТази седмица Великобритания официално отмени мораториума върху фракинга за шистов газ в Англия, който е в сила от 2019 г., като заяви, че подсилването на енергийните доставки на страната е "абсолютен приоритет".


Защо правителството на Лиз Тръс се стреми да изгради индустрия за фракинг на газ?


Какво е фракинг?


Фракингът, или хидравличното разбиване, включва сондиране в земята и инжектиране на вода и химикали под високо налягане за разбиване на скали и освобождаване на газа, запечатан в разпръснати пространства в тях.


Защо правителството се връща към тази технология?
След инвазията на Русия в Украйна европейските цени на газа се повишиха до рекордно високи стойности и Великобритания субсидира сметките за домакинствата и бизнеса на прогнозирана цена над 100 милиарда паунда (110.4 милиарда долара).


Великобритания е силно зависима от природния газ, чието намаляване като дял сред горивата ще отнеме години. Газът отоплява около 80% от домовете в страната и в някои дни може да се използва за генериране на почти 50% от електроенергията.


Правителството се стреми да увеличи вътрешното производство на газ, което е в упадък, за да намали зависимостта си от вноса. Представителят на тази индустрия Offshore Energies UK казва, че без нови инвестиции Великобритания ще трябва да внася около 80% от своя газ до 2030 г. спрямо около 60% сега.


"Продължаваме промяната" се обявиха против добива на шистов газ в Добруджа
"Продължаваме промяната" се обявиха против добива на шистов газ в Добруджа


Колко газ може да се добие?


Учените казват, че това все още не е ясно. Тъй като са пробити само няколко пробни сондажа, няма прогнози за доказани запаси, за да се предскаже с увереност колко шистов газ би било технически и икономически ефективно да се извлича чрез фракинг.


Правителството каза, че единственият начин да се оцени това е да се разреши започването на сондажи.


"Премахването на наложената пауза ще даде възможност за сондиране за събиране на тези допълнителни данни, изграждане на разбиране за ресурсите от шистов газ в Обединеното кралство и как можем безопасно да извършваме добив на шистов газ в Обединеното кралство", се казва в изявление в четвъртък на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.


Защо е спорно?


Инжектирането на течности под високо налягане може да причини земни трусове, докато хората в засегнатите общности също са загрижени за въздействието върху ландшафта, туризма и селското стопанство.


Шистовият газ също е изкопаемо гориво и активистите казват, че извличането на повече изкопаеми горива противоречи на целта на страната да достигне нулеви нетни емисии до 2050 г. Той също така използва голямо количество вода и екологични организации изразиха опасения за възможно замърсяване на подпочвените води.


Проследяване на общественото отношение от министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия, което използва произволна извадка, показа през есента на 2021 г., че противопоставянето на фракинга далеч надхвърля подкрепата, като само 4% подкрепят технологията и 45% се противопоставят.


Защо фракингът отново е на дневен ред във Великобритания

© Reuters


Кои фирми участват?


Повече от 100 лиценза за проучване и сондиране са предоставени на няколко компании, включително Cuadrilla, Third Energy, IGas, Aurora Energy Resources и Ineos.


Cuadrilla (96% собственост на австралийската AJ Lucas) е единствената от тях, получила съгласие да започне фракинг.


През 2019 г. компанията откри запаси от природен газ на свой терен в Северозападна Англия, но правилата за земните трусове означаваха, че операциите ѝ трябваше да останат замразени. Което означава, че нито един от двата ѝ кладенеца не може да бъде напълно тестван за дебит.


Майк Помпео призова за добив на шистов газ в България, който е "по-чист от руския"
Майк Помпео призова за добив на шистов газ в България, който е "по-чист от руския"

Кои друг държави го направиха?


Фракингът на газ на сушата е нещо обичайно в Съединените щати, където спомогна за намаляване на цената на газа. Но практиката остава забранена в много европейски страни като Германия и Франция и се смята, че малко европейски държави имат подходяща геология за шистов газ за такава технология.


Ще намали ли сметките за енергия?


Не и в краткосрочен план. И остават въпроси относно това колко газ всъщност може да бъде извлечен. Дори ако бъдат добиви големи количества, цената на този газ все още ще зависи от световните цени.


Британският министър на финансите Куаси Куартенг каза през март, когато беше министър на бизнеса и енергетиката, че фракингът на газ няма да доведе до по-ниски цени на британския газ. "При най-голямо желание по света частните компании няма да продават на потребителите в Обединеното кралство под пазарната цена шистовия газ, който произвеждат", написа той в "Туитър".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK