Космическо "камикадзе" тества тази нощ първата система за планетарна отбрана

Космическо "камикадзе" тества тази нощ първата система за планетарна отбрана

© ReutersДва часа след полунощ група учени в НАСА ще затаи дъх с надеждата техен апарат, отдалечил се на 11 млн. км от Земята, да се разбие в астероид.


Рядкост е учени да отправят такива пожелания, но тази нощ в американската космическа агенция е изключение. Причината е, че апаратът DART завършва десетмесечно пътешествие с една-единствена цел на сравнително краткия си живот: да отклони космическо тяло от пътя му.


DART (Double Asteroid Redirection Test) е голям колкото автомат за напитки, а би трябвало да се забие в астероида Диморф, малко по-голям от футболнен стадион (170 м). Успехът или провалът му може да е важен за бъдещето на Земята.
За мащабите на планетата Диморф изглежда малък, но не и предвид размера, отвъд който подобни космически обекти могат да нанесат непредвидими щети: диаметър от едва 140 м прави астероида потенциално опасен.


Това е първи тест за първата в света система за планетарна отбрана. Успех за тази мисия ще е изстреляният с ракета на "Спейс Екс" DART да промени траекторията на астероида само с кинетична сила - като се сблъска с него със скорост от 15 хил. км/ч.


Среща с 540-километров астероид: "очи" на НАСА следят космически обекти в реално време
Среща с 540-километров астероид: "очи" на НАСА следят космически обекти в реално време


Апаратът трябва да стигне до крайната цел и да се "самоубие" в 2:14 ч. българско време, като автономно достигне избраното място за сблъсък. На него са монтирани камери, както и на миниатюрен апарат, отделен от DART преди дни и предназначен (заедно с "камикадзето") да изпрати кадри от сблъсъка към Земята.


НАСА ще излъчва тази среща на живо, като започне час преди предвиденото време.Дори малко отклонение би било успех: конкретно Диморф е безобиден за Земята, но друг астероид в бъдеще може и да не е.


Диморф орбитира около друг, пет пъти по-голям, астероид на име Дидим. И двата са малки в сравнение със заличилия около три четвърти от растителните и животинските видове на Земята преди 66 млн. години. Орбитата на Диморф ще бъде наблюдавана след сблъсъка с наземен телескоп, а резултатите се очаква да бъдат известни през октомври. Досега Диморф орбитираше около Дидим за 11 часа и 55 минути.


Мисията е резултат от зададен на НАСА мандат през 2005 г.: да открие до 2020 г. 90% от астероидите близо до Земята, достатъчно големи, за да унищожат цял град (въпросните 140 м). Хиляди остават неоткрити, но заедно с изследването започна и търсенето на начин опасността от тях да бъде сведена до минимум.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK