Куба одобри хомосексуални бракове и осиновяване от еднополови семейства

Куба одобри хомосексуални бракове и осиновяване от еднополови семейства

© ReutersКубинците одобриха с голямо мнозинство гей браковете и осиновяването от еднополови семейства на референдум в неделя, подкрепен от правителството. На него също така бяха подсилени правата на жените, съобщи националната избирателна комисия в понеделник.


Повече от 3.9 милиона избиратели (66.9%) гласуваха за одобряване на нов Семеен кодекс, докато 1.95 милиона (33%) се противопоставиха на ратификацията, съобщи Алина Балсейро Гутиерес, председател на избирателната комисия, по държавната телевизия в понеделник.


"Въздадена е справедливост", написа в туит кубинският президент Мигел Диас-Канел. "Изплащаме дълга си към няколко поколения кубински мъже и жени, чиито семейни планове чакат от години този закон", каза той.
Семейният кодекс от 100 страници легализира:

  • еднополовите бракове и гражданските съюзи
  • позволява на еднополовите двойки да осиновяват деца
  • насърчава равното споделяне на домашните права и отговорности между мъжете и жените.
Куба одобри хомосексуални бракове и осиновяване от еднополови семейства

© Reuters


Предварителните резултати от избирателната комисия показват, че 74% от 8.4 милиона кубинци с право на глас са участвали в неделния референдум.


Няма независими наблюдатели на изборите в Куба, въпреки че гражданите могат да следят преброяването в своите секции. Откъслечни местни съобщения в социалните медии за преброяването на резултатите по райони изглежда съответстват на официалните резултати.

Обявяването на резултатите дойде, докато Диас-Канел председателстваше спешна среща, а карибският остров се подготвяше за преминаването на урагана Иън над западния му край утре сутринта. Официалните акаунти в Twitter показаха как стаята за заседания избухва в аплодисменти и президентът се обляга назад и се усмихва на новината. Той лично ръководи кампанията за приемане на кодекса.

Куба одобри хомосексуални бракове и осиновяване от еднополови семейства

© Reuters


Според кубинските стандарти избирателната активност в неделя беше сравнително скромна, а 33% "против" бяха сравнително големи в управляваната от комунистите страна, където на предишни референдуми позицията на правителството получаваше почти единодушно одобрение.


Несъгласие в такъв мащаб се възприема като сигнал както за това как Куба се променя, така и за настоящите тежки икономически обстоятелства, в които хората живеят в продължителни прекъсвания на електрозахранването и опашки за храна, лекарства и гориво.


Гласуването в неделя беше и първото по рода си, откакто мобилният интернет беше легализиран през 2018 г., което позволи на несъгласните да разпространят по-широко мнението си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK