За пръв път населението на Германия надхвърли 84 милиона души

За пръв път населението на Германия надхвърли 84 милиона души

© audiovisual.ec.europaБроят на хората, живеещи в Германия, надхвърли 84 милиона за първи път в историята на страната според данни, публикувани във вторник и цитирани от ДПА.


През първата половина на 2022 г. броят им е нараснал с 843 хиляди, или 1%, съобщи Федералната статистическа служба във Висбаден. През цялата 2021 г. населението се е увеличило само с 82 000 души, или 0.1%.


"Решаващият фактор за сегашното развитие е притокът на бежанци от Украйна в резултат на руската агресивна война", обяснява службата.
Според данните през първата половина на годината е имало нетна имиграция на около 750 000 украинци в Германия. Общо нетната имиграция възлиза на около 1 милион души. Това е седем пъти по-висок показател, отколкото през първата половина на 2021 г.


Иначе през периода имаше повече смъртни случаи, отколкото раждания, което създава забавящ ефект върху нарастването на населението. През първите шест месеца на тази година са починали със 161 хил. души повече, отколкото са се родили.


Според Федералната статистическа служба данните за населението са изчислени въз основа на преброяването от 2011 г. Веднага след публикуването на резултатите от преброяването през 2022 г. в края на 2023 г., с крайна дата 15 май, ще има нов набор от данни за изчисляване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK