Швеция откри четвърта дупка в "Северен поток"

Снимка от въздуха на едно от местата в Балтийско море, където излиза газ от пробития тръбопровод

© Reuters

Снимка от въздуха на едно от местата в Балтийско море, където излиза газ от пробития тръбопроводБреговата охрана на Швеция откри четвърто изтичане на газ от повредените по-рано тази седмица тръбопроводи на "Северен поток", каза говорител пред вестник "Свенска Дагбладет". Новината разпространи и в. "Автонбладет".


"Два от тези четири пробива са в изключителната икономическа зона на Швеция", каза говорителят на бреговата охрана Джени Ларсон пред вестника късно в сряда. Другите два са в изключителната икономическа зона на Дания.


Четвъртото изтичане е на "Северен поток 2" в непосредствена близост до по-голяма дупка, открита на близкия "Северен поток 1", каза шведската брегова охрана. Но няма уточнение дали това означава, че и четирите линии на газопровода "Северен поток" са повредени.
Диаметърът на зоната на газовите мехури, които се издигат на повърхността, е 200 метра. "Това изтичане не беше известно от самото начало и не се виждаше на радара, защото е по-малко [от другите течове]. Бреговата охрана го е видяла, когато са проучвали района с кораб и самолет", каза говорител на шведската морска администрация.


Шведският сеизмолог Бьорн Лунд, който по-рано съобщи за регистрирани две експлозии в подводни в зоните на течове от "Северен поток", каза пред Aftonbladet, че може да е имало три експлозии. Това се вижда от характера на сеизмичните вълни след втория взрив. Третата експлозия може да е станала 10 секунди след нея, предполага Лунд.


Европейският съюз подозира, че саботаж стои зад изтичането на газ по подводните руски тръбопроводи за Европа, и обеща "солиден" отговор на всяко умишлено прекъсване на неговата енергийна инфраструктура. Въпреки че нито един тръбопровод не е бил използван по време на предполагаемите взривове, те са били пълни с газ, който излиза на повърхността на Балтийско море.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK