Турция подсилва военното си присъствие в Северен Кипър заради решение на САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред Общото събрание на ООН

© Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред Общото събрание на ООНТурция ще засили военното си присъствие в Северен Кипър. Това съобщи в интервю за телевизия "Си Ен Ен Тюрк" президентът Реджеп Тайип Ердоган, като остро критикува решението на Съединените щати да премахнат ограниченията в продажбата на оръжия за членката на Европейския съюз Република Кипър.


Ердоган обясни, че не разбира решението и момента на обявяването му - то влиза в сила за фискалната 2023 г. САЩ според него насърчават "стъпките на кипърско-гръцкия дует, които заплашват мира и стабилността в Източното Средиземноморие" и ще доведат до надпревара във въоръжаването.


Милитаризацията на егейски острови и покупката на нови оръжия от Гърция повиши и напрежението между Анкара и Атина това лято, след като опит за сътрудничество между лидерите в началото на войната в Украйна бързо прерасна в открит конфликт между тях. Турция често говори и за риск от провокации в Източното Средиземноморие, координирани между Гърция и Кипър.
"Ще стоим ли безучастно? Не можем", каза лидерът. По думите му сухопътни, морски и въздушни оръжия, боеприпаси и превозни средства ще подсилят сегашния контингент от 40 хил. турски военни на острова, на който Анкара нахлу през 1974 г. след подстрекаван от Гърция преврат в Никозия. Впоследствие една трета от Кипър - северната част - се самообяви за Севернокипърска турска република, която само Анкара признава (в замяна на това Турция не признава населената предимно от кипърски гърци Република Кипър).

Ембаргото на САЩ бе в сила от 1987 г. Тезата на тогавашната администрация бе, че тази стъпка ще насърчи обединението на острова, преговорите за което десетилетия наред не се увенчават с успех. Рестрикциите бяха частично отменени през 2020 г. Към момента Държавният департамент определя Кипър като отговарящ на условията, за да бъде "разрешено одобрението на износ, реекспорт и трансфер на отбранителни стоки" за фискалната 2023 г.

Турското външно министерство смята, че облекчението ще се отрази отрицателно на кипърския мирен процес, и осъди решението на САЩ миналата седмица.


Ердоган междувременно коментира и новата кампания на Турция за признаване на Северен Кипър. По думите му тече "подготовка" при неуспех на резолюция в Съвета за сигурност на ООН да се действа в Общото събрание, където петте постоянни членки на Съвета (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция) нямат право на вето.


"Вече няма федерация" - Ердоган изключи обединението на Кипър
"Вече няма федерация" - Ердоган изключи обединението на Кипър

Севернокипърският президент Ерсин Татар, противник на обединението на острова и съюзник на Ердоган, настоя, че призивите на турския лидер по време на Общото събрание миналата седмица за признаване на независимостта на страната са оказали въздействие върху лидерите, без да навлезе в подробности.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK