Азербайджан ще увеличи доставките на газ за Европа с 40%

Илхам Алиев

© Reuters

Илхам АлиевПрезидентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че доставките на азербайджански газ за Европа през 2022 г. ще се увеличат с 40% - до 11.5 милиарда кубически метра.


"През 2022 г. износът ни ще възлезе на 22 млрд. куб. м, от които 11.5 млрд. куб. м ще бъдат доставени на потребителите в Европа. През 2021 г. за Европа са доставени 8.2 млрд. куб. м. Това означава 40% увеличение на доставките ", каза Алиев по време на церемонията по пускането в експлоатация на интерконектора Гърция-България в София.


Азербайджан планира поне да удвои износа на газ за Европа до 2027 г., като Баку вече води консултации с партньори за разширяването на Трансанадолския газопровод (TANAP) до 32 млрд. куб. метра газ годишно и Трансадриатическия газопровод (TAP) до 20 млрд. куб. метра газ на година.
Как Урсула фон дер Лайен припомни на България защо е направена газовата връзка с Гърция - прочетете тук.


"Вече започнахме консултации с нашите партньори за разширяване на TANAP от 16 млрд. куб. м до 32 млрд. куб. метра и TAP от 10 млрд. куб. метра до 20 млрд. куб. метра. Защото без това ще бъде трудно да се осигурят допълнителни доставки", поясни президентът.


Защо премиерите на Гърция и Румъния смятат, че интерконекторът не е достатъчен - вижте тук.


Алиев заяви, че Азербайджан има възможност да увеличи обема на износа на газ, като започне производство в още няколко газови находища извън използваните сега в Каспийско море.


Преди войната в Украйна Русия беше най-големият вносител на газ в Европа, осигурявйки около 150 млрд. куб. м газ или 40% от целия внос. Заради проблемите с доставките през последните месеци сега той е намалял до около 9% по данни на Европейската комисия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK