Сванте Паябо е новият нобелист за физиология или медицина

Професор Паябо (вдясно) с шведския крал Карл Густаф през 2016 г. при посещението на монарха в Института по еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг

© Reuters

Професор Паябо (вдясно) с шведския крал Карл Густаф през 2016 г. при посещението на монарха в Института по еволюционна антропология "Макс Планк" в ЛайпцигУченият Сванте Паябо спечели Нобеловата награда за физиология или медицина за 2022 г. за своите открития "относно геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция". Фундаменталните изследвания на шведа доведоха до създаването на изцяло нова научна дисциплина - палеогеномика.


"Като разкрива генетични различия, които отличават всички живи хора от изчезнали хоминини, неговите открития осигуряват основата за изследване на това, което ни прави уникални хора", се казва в представянето му.


Наградата, може би сред най-престижните в научния свят, се присъжда от Нобеловата асамблея на шведския институт Каролинска и е на стойност 10 милиона шведски крони (900 357 долара).
Това е първата от тазгодишната серия от награди.


Пяабо е роден на април 1955 г. в Стокхолм и в момента работи за Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг (той е негов основател през 1999 г.) и в Института за наука и технологии на Окинава в Япония.

"Чрез своите уникални изследвания Сванте Пяабо постигна нещо на пръв поглед невъзможно: секвениране генома на неандерталеца, изчезнал предшественик на днешните хора. Той също направи сензационното откритие на неизвестен досега хоминин, известен като Денисова (по името на пещера в Сибир, където през 2008 г. е открит фрагмент от кост на пръст на 40 хил. години - бел. ред.). Важно е, че Паябо също установи, че генният трансфер е настъпил от тези вече изчезнали хоминини към Homo sapiens след миграцията от Африка преди около 70 000 години. Този древен поток от гени към днешните хора има физиологично значение днес, например засягайки как имунната ни система реагира на инфекции", се казва в официалното съобщение.


Сванте Паябо е новият нобелист за физиология или медицина

© Mattias Karlén, The Nobel Committee for Physiology or Medicine


Миналата година наградата за медицина отиде при американците Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори в човешката кожа, които усещат температурата и допира, превръщайки физическото въздействие в нервни импулси. Прочетете цялата история


Предишни победители в тази област включват поредица от известни изследователи, по-специално Александър Флеминг, който сподели наградата от 1945 г. за откриването на пеницилина, и Робърт Кох, който спечели още през 1905 г. за своите изследвания на туберкулозата.


Създадени по волята на шведския изобретател на динамита и богат бизнесмен Алфред Нобел, наградите за постижения в науката, литературата и мира се присъждат от 1901 г., въпреки че наградата за икономика е по-късно допълнение и формално не се присъжда от асамблеята.


Томас Пърлман, член на Нобеловия комитет по психология или медицина, обявява носителя на премията в тази категория за 2022 г.

© Reuters

Томас Пърлман, член на Нобеловия комитет по психология или медицина, обявява носителя на премията в тази категория за 2022 г.


Пандемията от COVID-19 постави в центъра на вниманието медицинските изследвания, като мнозина очакват, че разработването на ваксините, които позволиха на света да възвърне някакво чувство за нормалност, в крайна сметка може да бъде възнаградено.


И все пак обикновено отнема много години, за да бъде почетено дадено изследване, като комисиите, натоварени с избирането на победителите, се стремят да определят пълната му стойност с известна сигурност сред множество кандидати.


Тазгодишните тържества във всеки случай трябва да отбележат завръщането на бала на Нобеловата награда в Стокхолм след двегодишна пауза поради пандемията - събитие, което е изпълнено с помпозността и блясъка на времето преди социалното дистанциране.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK