Протестите в Иран обхванаха престижен университет, Хаменей обвини Израел и САЩ

Духовният водач аятолах Али Хаменей в полицейска академия в Техеран

© Reuters

Духовният водач аятолах Али Хаменей в полицейска академия в ТехеранИранските сили за сигурност влязоха в сблъсъци със студенти в престижния университет "Шариф" в Техеран, докато многохилядните протести след смъртта на 22-годишна задържана от религиозната полиция жена продължават да бушуват в страната.


Сблъсъците - пореден епизод в продължаващите над две седмици безредици - бяха последвани от първите коментари по темата на духовния водач аятолах Али Хаменей, който съзря намеса на Израел и Съединените щати.


Досега ислямската република частично свързваше вълната от недоволство с кюрдски бунтовници, чиито обекти в съседен Ирак нападна миналата седмица. Познати са и обвиненията към Запада в намеса, заради които бяха извикани двама европейски дипломати в иранското външно министерство.


Контрапротести и нападки към Запада: Иран не успява да овладее безредиците
Контрапротести и нападки към Запада: Иран не успява да овладее безредиците
Най-малко 41 са потвърдените случаи на жертви от началото на демонстрациите според държавната телевизия, но според правозащитната организация Iran Human Rights е възможно броят им да достига 133-ма души.Много протестиращи искат отказ от разпорежданията за покриване на главата, наложени слез революцията от 1979 г.


Протестите започнаха на 17 септември, но обхващат университета на първия учебен ден за студентите първи курс в него. Дори полуофициалната агенция "Мер" говори за стотици участници в протест в кампуса, скандирали "жени, живот, свобода" и "Студентите предпочитат смъртта пред унижението".


В някои публикации се говори за пострадали студенти и десетки арестувани. Според държавната агенция ИРНА спокойствието се възцарило, след като министърът на науката лично разговарял с тях в кампуса.


Не е известно да има жертви, но други видеоклипове показват стотици протестиращи, излезли в района на кампуса след сблъсъците.


За подобни студентски протести в хода на неделния ден обаче (неделя е първият работен ден от седмицата в ислямската република) се съобщава в редица градове извън столицата - Язд, Керманшах, Машхад и други.


Коментарите на Хаменей


Върховният водач на Иран не бе коментирал публично протестите; това направи само президентът Ебрахим Раиси. Днес "Ройтерс" цитира Хаменей с думите, че смъртта на Махса Амини е "трагичен инцидент", предизвикан от враговете на Иран. Случилото се с Махса Амини "дълбоко разби сърцето ми", продължава цитатът.


Според Хаменей, който говори пред кадети на церемония в полицейска академия в Техеран, полицията е жертва на "несправедливост" - "преди всичко" силите за сигурност пострадали от "скорошните инциденти".


Лидерът, който има последната дума по много въпроси в политическия живот на Иран, нарече протестната вълна - с мащаб, невиждан поне от 2019 г. - "бунтове" - и изрично посочи Израел ("ционисткия режим" в дискурса на Иран), САЩ и ирански "предатели" (цитатът е по "Ал Джазира").


Изрично заявявам, че тези бунтове и моменти на несигурност бяха замислени от САЩ и окупиращият и фалшив ционистки режим и от тези, на които плащат, а някои иранци предатели в чужбина им помогнаха.


аятолах Али Хаменей,

върховен водач на Иран


Целта на протестите според него била да се заличи напредъкът, отбелязан от Иран въпреки тегнещите над ислямската република санкции (възстановени от американския президент Доналд Тръмп през 2018 г., с аргумента че сделката за иранската ядрена програма, подписана със световни лидери, е "лоша").

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK