Ватиканът: Свърши времето за популизъм и отричане на климатичните промени

Кардинал Майкъл Черни

© Reuters

Кардинал Майкъл ЧерниСкорошните екстремни метеорологични явления, като урагана, който опустоши части от Флорида, показват, че приключи времето на скептицизъм и отричане на изменението на климата, каза високопоставен служител на Ватикана във вторник.


Кардинал Майкъл Черни, канадец, който оглавява службата за развитие на Ватикана, направи коментара на пресконференция, представяща "Писмото" - нов филм за климатичната криза от двукратния носител на награда "Еми" Никалъс Браун.


Заглавието на филма е от енцикликата на папа Франциск от 2015 г. Laudato Si ("Възхвала на Бога") за защитата на околната среда. Премиерата му беше във Ватикана във вторник и ще бъде достъпен безплатно в YouTube Originals. Вторник е празникът на Свети Франциск от Асизи, покровител на околната среда.

"Свърши времето за спекулации, за скептицизъм и отричане, за безотговорен популизъм", каза Черни "Апокалиптични наводнения, мегасуши, катастрофални горещи вълни и разрушителни циклони и урагани се превърнаха в нещо нормално през последните години; те продължават и днес; утре ще се влошат", каза той.
Миналата седмица ураганът Иън, една от най-яростните бури в Америка, уби повече от 100 души и опустоши десетки хиляди сгради.


Ватиканът: Свърши времето за популизъм и отричане на климатичните промени

© Reuters


По времето, когато беше издадена папската енциклика, някои консервативни католици, свързани с консервативни политически движения и корпоративни интереси, критикуваха папата, че подкрепя мнението на мнозинството учени, които казаха, че глобалното затопляне се дължи поне отчасти на човешката дейност.

85-годишният Франциск силно подкрепя целите на Парижкото споразумение на ООН от 2015 г. за намаляване на глобалното затопляне и използването на изкопаеми горива. Бившият президент Доналд Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението, но неговият наследник Джо Байдън се присъедини отново към него.


Филмът, който включва разговори с папата, разглежда изменението на климата през очите на местен лидер от Амазонка, младежи, бедни хора и изследователи, изучаващи въздействието му върху кораловите рифове.


Хьосун Ли, председателят на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), каза на пресконференцията, че "залогът никога не е бил по-висок" за необходимостта от спиране на глобалното затопляне. "Оценката на IPPC ясно посочва, че въздействието върху климата и рискът стават все по-сложни и по-трудни за управление и че ускорените и оправдани действия в областта на климата за смекчаване и адаптиране към изменението на климата са от решаващо значение за устойчивото развитие", каза още южнокорейският икономист.


"Както научната общност, така и религиозната са много ясни. Планетата е в криза и животоподдържащите й системи са в опасност", каза той.


Черни допълни, че неконтролираното съсипване на климата и влошаването на околната среда ще доведат до загуба на животи и поминък, принудително разселване и конфликти с насилие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK