Събирането на семейства: далечна мечта за разделените от войната корейци

Събирането на семейства: далечна мечта за разделените от войната корейци

© ReutersХан Ре-ха е на 80 години и отчаяно иска да види майка си отново, след като Корейската война ги разделя през 50-те години на миналия век, разказва "Ройтерс".


"Искам да я видя за последен път, но тя дори не идва в сънищата ми", казва южнокореецът Хан, който се страхува, че майка му е умряла от старост, след като войната я блокира на север заедно с двете му сестри.


За семействата, разделени след спряната с примирие, а не с мирен договор Корейска война, единственият шанс да се съберат отново с любимите си хора е, ако имат късмета да участват в редки подпомагани от правителството събирания. Или чрез наемане на посредници за организиране на тайна среща в Китай, но това е твърде скъпо за повечето.
Хан Ре-ха

© Reuters

Хан Ре-ха


Сегашните ограничения по границите заради COVID-19 правят тези перспективи още по-малко вероятни, а съчетани с обтегнатите връзки между съседите, може да сложат край на надеждите на стотици хиляди корейци в залеза на живота им.


"Всичко това е шега. Севернокорейците не обичат да говорят", казва Хан, когато разбира за предложението за събиране, отправено от правителството на Южна Корея към Северна през септември. Неговата майка би трябвало да е на повече от 100 години, ако още е жива.


Северна Корея дори не е признала, че е получила предложението.


Събирането на семейства: далечна мечта за разделените от войната корейци

© Reuters


Хан, чийто дом близо до границата, му позволява от време на време да зърне родния си град на север, смята предложението, направено от правителството на президента Юн Сук-йол, за половинчат хуманитарен жест, който няма вероятност да даде резултат.


Предвид обтегнатите отношения вероятно шансът за ново събитие за събиране е "нулев", отбелязва Джанг Ман-сун, ръководител на организацията с нестопанска цел "Корейска асамблея" за събиране на десет милиона разделени семейства.


"Правителството на Юн Сук-йол казва: "Можем да направим всичко, но само ако вие, Северна Корея, се откажете от ядрените оръжия. Но това "ако" не е онова, което Северна Корея ще приеме", допълва Джанг.


Събирането на семейства: далечна мечта за разделените от войната корейци

© Reuters


Изминаха повече от четири години от последните събирания, организирани от правителствата. Двадесет и едно събития през 18-те години след 2000 г. събраха за кратко около 100 семейства от всяка страна.


Само една трета от около 130 хил. южнокорейци, които са кандидатствали за участие в такива събирания, са все още живи и повечето са на възраст над 80 години, показват правителствени данни.


Хиляди умират всяка година. А 80% казват, че не знаят дали близките на Север са все още живи, показа проучване от декември.


Без посредници


Сред онези, които се смятат за късметлии, е Шим Гу-сеaп, на 89 години. Четири десетилетия, след като войната го разделя от семейството му, той получава писмо от брат си, донесено от корейски американски приятел, посетил родния му град на Север.


"На 21 юни 1967 г. майка, която ти липсва толкова много, почина от инсулт", гласи писмото, някои от местата в което са размазани заради сълзите на брат му. "Тя се събуди за кратко на третия ден и каза последните си думи: "Липсва ми Гу-сеaп."


Шим се събира отново с брат си в китайския град Янджи през 1994 г., подпомогнат от етнически кореец в Китай, който довежда брата там от дома му в град Хамхън. Преди да се разделят, Шим купува на брат си обувки и шевна машина и му дава кожените ръкавици, които носи.


След пътуванията му до Китай южнокорейското министерство на обединението, което се занимава с връзките между съседите, му поверява група, която организира събирания за разделени семейства.

Използвайки тайната си мрежа от сътрудници, много от които етнически корейци търговци в Китай, Шим е организирал 47 събирания и е разпратил стотици писма за разделени семейства от края на 90-те години на миналия век.

Но пандемията е спряла подобни лични контакти дори за тези, които могат да си позволят десетте милиона вона (7 хил. долара), необходими за организирането им, тъй като границата между Северна Корея и Китай е затворена.


Това означава, че парите не могат да бъдат внесени контрабандно в Севера, за да се плати на посредниците, казват Шим и други организатори. Сега той провежда кампания, за да позволи на семействата да си разменят поне пощенски картички.


"С парите за чаша кафе можете да изпращате пощенски картички навсякъде по света с изключение на Южна Корея и Северна Корея. Каква трагедия за корейците", отбелязва той. И допълва: "Проблемът с разделените семейства ще бъде забравен след 10 години. Все едно нищо не се е случвало досега."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK