България се интересува от самолети "Грипен" по искане на служебния министър на отбраната

България се интересува от самолети "Грипен" по искане на служебния министър на отбраната

© SaabСлужебният министър на отбраната Димитър Стоянов е поискал от Швеция оферта за 10 бойни самолета "Грипен" (Jas 39 Gripen C/D), произведени и доставени до 2 години след подписването на договор за покупката им. Отделно е поискал и оферта изплащане на покупката на лизинг, съобщи днес в."24 часа", показвайки и факсимиле на писмо с печат на Министерството на отбраната, подпис и служебна бланка с дата 30 септември. На трето място се посочва, че поради бюджетни ограничения българската страна се интересува и от употребявани самолети.


В НАТО само две държави имат такива самолети - Чехия и Унгария, като чехите модернизираха своите до MS20 Block 2 през 2018 г., а през януари 2022 г. производителят "Сааб" (Saab) обяви, че започва същия процес и за унгарците.


За това, че България се интересува от шведските самолети - и то от доста по-голям брой - бе споменато още на 4 август в коментар за специализираното американско издание Combat Aircraft. В него се казва, че Словакия и България били притеснени от забавеното доставяне на новите американски F-16 Block 70 (поръчани през ноември 2018 и юли 2019 г.) и се допълва:

"Източници от България ми казват, че властите търсят в момента преходно решение за базови способности въздух-въздух с до 18 нови или втора ръка Gripen C/D, доставени до 18 месеца след подписването на договор".

Президентът Румен Радев бе питан за писмото на министър Стоянов днес в Прага, където е за учредителната срещата на върха на Европейската политическа общност. Според официалното съобщение на пресслужбата на президента той е повторил известната си теза: "по споразумението на страната ни със САЩ за доставка на 8+8 изтребители за българските военновъздушни сили, България може да има оперативно готова ескадрила към 2030 г. и дотогава се търсят временни решения, за да не се стига до загуба на отбранителни способности."

Стоянов, бивш съветник на Радев, е известен привърженик на покупки на "Грипен" още докато се водеха спорове какъв модел нови бойни самолети да купи България при правителството на Бойко Борисов. В средата на септември Стоянов каза, че се обмислят оферти за френски "Мираж" и шведски "Грипен", както и че очаква делегация от Стокхолм на 20 септември. От писмото, цитирано от "24 часа" ("Дневник" не може на този етап да потвърди автентичността му, но президентът не е отрекъл днес да има такъв документ - бел.ред.) се вижда, че още на тази среща шведите са предложили 10 самолета, обсъждани са и параметри, които би трябвало да са достатъчно подробни, та само десет дни по-късно да бъде предадена и офертата.

Питането за 10 самолета - осем формират половин ескадрила по стандартите на българските военновъздушни сили - е донякъде необичайно. От първите американски F-16 бяха поръчани 8 самолета и 10 двигателя, а сега възможно обяснение е двете машини в повече да са за тренировъчни полети и обучение на персонала на място в България. Друг е въпросът доколко това е по-рентабилно като бюджет.


В съобщенията за модернизирането на "Грипен" в Чехия и Унгария се посочва, че вариантът MS20 Block 2 има по-добри и сигурни комуникации бойни способности по стандартите на НАТО.


Значително е увеличен обхватът при проследяване на въздушни цели, включително малки, с радара PS-05/A Mk 4.


Освен това самолетът може да бъде интегриран с широк набор оръжейни системи, включително за атакуване на наземни цели със стандартни бомби и такива с лазерно насочване.


Друг ключов елемент е електрооптичната инфрачервена сензорна система LITENING III, разработка на Northrop Grumman за прицелване и разузнаване, благодарение на която екипажът може да засече, прихване, идентифицира и проследи цели на далечно разстояние.


Тази статия - част от текста и от заглавието - е коригирана на 13 октомври след уточняване на източника за първоначално публикуваната информация. Редакцията се извинява за евентуално причинено неудобство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK