Британският енергиен оператор предупреди за риск от тричасови спирания на тока тази зима

Британският енергиен оператор предупреди за риск от тричасови спирания на тока тази зима

© ReutersВеликобритания може да се сблъска с планирани тричасови прекъсвания на електрозахранването на домове и предприятия тази зима, ако не може да внася електричество от Европа и се бори да привлече достатъчно внос на газ за захранване на газови електроцентрали, предупреди британският оператор в четвъртък, предаде "Ройтерс".


Перспективата за прекъсвания на електрозахранването идва след призив на премиера Лиз Тръс Европа да подкрепя износа на енергия през зимата и вероятно ще окаже допълнителен натиск върху правителството, след като преди това тя изключи режима на енергия във Великобритания.


Недостигът на газ в Европа, както и проблемите с поддръжката на няколко френски атомни електроцентрали, повишиха риска Великобритания да не е в състояние да осигури необходимия газ или вноса на електроенергия, която обикновено получава от страни като Франция, Белгия и Нидерландия. "В малко вероятния случай, в който бихме били в тази ситуация, това би означавало, че някои клиенти може да останат без електричество за предварително определени периоди през деня - обикновено се приема, че това е за тричасови периоди", казва Националният мрежов електроенергиен системен оператор (ESO) в зимната си оценка.
Британското правителство заяви в отговор, че е уверено, че ще осигури доставките на енергия за зимата. Въведени са и планове за подсигуряване на доставки: имат се предвид запасите в Северно море, вноса от партньори като Норвегия и чистите енергийни източници.


"Потенциалът за недостиг на доставки на газ в рамките на континентална Европа може да има редица странични въздействия във Великобритания, като създаде рискове около способността на Великобритания да внася от континентална Европа", каза звеното за пренос на газ към National Grid (NGGT) в отделна газова зимна прогноза. Според нея способността на Великобритания да осигури доставки ще зависи от това дали цените на газа са достатъчно високи, за да продължат да привличат износ от Европа и втечнен природен газ (LNG) от страни като Катар и Съединените щати.


"В малко вероятния случай да няма достатъчно налично предлагане с газ във Великобритания за търсенето... Разполагаме с необходимите инструменти, за да гарантираме безопасността и целостта на газовата система в случай на извънредна ситуация с доставките на газ", казва NGGT. Като първа стъпка тези инструменти включват изпращане на известия до пазара, за да се опитат да привлекат повече газ към системата или да накарат големите потребители на газ да намалят търсенето.


Ако липсата на газ означава, че Великобритания е принудена да ограничи доставките, домакинствата ще бъдат приоритетни и ограниченията първо ще паднат върху големите промишлени потребители и електроцентралите.


Както National Grid ESO, така и NGGT заявиха, че очакват да могат да отговорят на търсенето на електроенергия и газ тази зима, но че безпрецедентната и несигурна ситуация в Европа ги е накарала да разгледат набор от сценарии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK