Убийците на журналистката в Малта са осъдени на по 40 г. затвор

Криминалисти оглеждат мястото на дистанционно задействания експлозив, разкъсал колата на журналистката.

© Reuters

Криминалисти оглеждат мястото на дистанционно задействания експлозив, разкъсал колата на журналистката.Двама братя бяха осъдени на по 40 години затвор в петък, след като още в първия ден на съдебния процес изненадващо признаха за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.


Алфред и Джордж Деджорджио бяха представили отговор "невиновни" по повдигнатите шест обвинения, когато процесът започна в петък. Това стана почти точно пет години след убийството на Каруана Галиция. Но няколко часа по-късно те се съгласиха да признаят вината си в замяна на по-лека присъда от очаквания доживотен затвор. Джордж Деджорджо е на 59 годишни, а Алфред - на 57 години, и вероятно разчитат на съкращаване на наказанието при добро поведение в затвора.


След продължителна обедна почивка, последвала изложението на прокуратурата, братята бяха въведени в съдебната зала и помолени да представят отново своите позиции. Съдията съобщи, че двамата мъже са били прегледани от лекар и психиатър предварително, за да се провери дали са здрави и разбират последиците от промяната на правната им позиция. Пол Каруана Галисия, един от тримата синове на убитата разследваща журналистка, приветства този ход, описвайки го в туит като "гръм от ясно небе".
Техните признания означават, че четирима души вече са признали, че са участвали в убийството. Пети мъж, местният магнат Йорген Фенек, все още е в затвора в очакване на съдебен процес. Прокурорите смятат, че той е поръчал убийството, нещо, което той отрича.


В интервю за "Ройтерс" по-рано тази година Джордж Деджорджио призна за престъплението. Адвокат на братята също каза, че двамата мъже искат помилване в замяна на разкриването на "всичко, което знаем за други убийства, бомби и престъпления".


Молбата им за помилване не бе приета и съдебните заседатели от петима мъже и четири жени бяха инструктирани в началото на производството да вземат предвид само това, което са чули в съдебната зала.


53-годишната Каруана Галиция беше известно име в Малта заради своите репортажи срещу корупцията. Убийството с експлозив, поставен под колата ѝ на 16 октомври 2017 г., повдигна въпроси относно върховенството на закона в най-малката държава-членка на Европейския съюз. Когато беше убита, тя беше мишена на онлайн и политически атаки, беше изправена пред над 40 дела за клевета и банковите ѝ сметки бяха замразени.


Джордж Деджорджио е задействал бомбата от яхта край бреговете на Малта, докато поставилите бомбата Алфред Деджорджио и Винсент Мускат само наблюдавали дали ще има резултат. Мускат миналата година призна участието си в сделка за признаване на вината в замяна на информация и излежава 15-годишен затвор.


Деджорджио и Мускат бяха арестувани през декември 2017 г. и оттогава са зад решетките.


Голяма част от делото беше изградено около свидетелски показания и записи на телефонни разговори от посредника в заговора за убийство Мелвин Теума, който беше помилван от президента в замяна на информация в края на 2019 г.


Той твърди, че заговорът е поръчан от Фенек, ръководил консорциум, на който през 2015 г. при спорни обстоятелства е възложен държавен договор за изграждане на електроцентрала. Фенек беше арестуван през ноември 2019 г.


Каруана Галиция разкри съществуването на тайна компания, за която се твърди, че е имала за цел да насочва средства към регистрирани в Панама фрми, принадлежащи на тогавашния министър на енергетиката Конрад Мици и началника на кабинета на правителството Кийт Шембри. Не са представени доказателства, че парите са сменили собственика си. Разследване на "Ройтерс" след смъртта й установи, че компанията принадлежи на Фенек.


Арестът на Фенек доведе до оставката на Шембри и министър-председателя Джоузеф Мускат. И двамата отричат да са замесени в убийството на журналиста и не са съдени.


Петата годишнина от убийството ще бъде отбелязана с митинг в неделя, на който ще говори председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя подкрепяше дългата борба на семейство Каруана Галиция за осигуряване на наказателно преследване и политически реформи. "Това не е справедливост", реагира тя. "Сега е ред на тези, които поръчаха и платиха за това, на тези, които ги защитиха, и тези, които прекараха години, правейки всичко възможно, за да се опитат да го прикрият."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK