740 хил. км корда и 14 млрд. куки: колко риболовно оборудване се губи в морето

740 хил. км корда и 14 млрд. куки: колко риболовно оборудване се губи в морето

© European parliament (Multimedia centre)Два процента от всички риболовни съоръжения, използвани в световен мащаб, замърсяват океаните, установи ново изследване, цитирано от The Conversation. Това значи например, че количеството парагади, които всяка година замърсяват океана, може да обиколи Земята повече от 18 пъти.


Интервюирани са 450 рибари от седем от най-големите риболовни държави в света, включително Перу, Индонезия, Мароко и Съединените щати. В проучването е установено, че при сегашните нива на загуби след 65 години ще има замърсяващи морето рибарски мрежи, достатъчни, за да покрият цялата планета.


Това изгубено риболовно оборудване, известно като призрачно оборудване, може да причини тежки социални, икономически и екологични щети. Смята се, че стотици хиляди животни умират всяка година от неволно улавяне в риболовни мрежи.
Данните са събрани директно от самите рибари. Те са отговаряли на въпроси като колко риболовни уреди са използвали и изгубили за година и какви характеристики на уредите и на плавателните съдове биха могли да влошат проблема. Анкетите са съчетани с данни за количеството улов от търговски риболов.


Рибарите използват различни видове мрежи за улов на различни видове риба. Според изследването количеството мрежи, които замърсяват океана всяка година, включва:

  • 740 хил. километра парагади
  • близо 3 хил. квадратни километра хрилни мрежи
  • 218 квадратни километра тралове
  • 75 хил. квадратни километра мрежи гъргър
Освен това, всяка година рибарите губят почти 14 милиарда куки.


Тези оценки обхващат само търговския риболов и не включват количествата, загубени при любителски риболов. Изчислено е и че между 1.7% и 4.6% от всички пластмасови отпадъци на сушата отиват в морето.

Близо 700 вида морски обитатели взаимодействат с отпадъците, а много от тях са почти застрашени. Австралийски и американски изследвания през 2016 г. установиха, че риболовните съоръжения създават най-голямата заплаха от заплитане за морските животни като костенурки, морски бозайници, птици и китове. Сред другите предмети, които причиняват проблеми, са балоните и найлоновите торбички.

Изгубеното риболовно оборудване не само представлява риск за околната среда, но има и икономическо въздействие за самите рибари. Всеки метър загубена мрежа или въдица е разход за рибаря.


Много рибни стопанства вече са направили значителни реформи, за да намалят въздействието си върху околната среда и да подобрят устойчивостта на дейността си.


Някои загуби се дължат на начина на работа на съоръженията. Условията в океана също имат значение. Например, рибарите обикновено съобщават, че лошото време и струпването допринасят за загубите.


Всъщност в настоящото проучване са установени по-ниски нива на загуби на риболовни съоръжения в сравнение с предишен преглед на историческата литература по темата. Технологичните подобрения, като например по-добри метеорологични прогнози и подобрено маркиране и проследяване на риболовни уреди, може да намалят процента на загубите. Различни стимули могат допълнително да подобрят ситуацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK