Мъск купи "Туитър" и уволни ръководството ѝ

Мъск купи "Туитър" и уволни ръководството ѝ

© ReutersИлон Мъск, най-богатият човек на планетата, стана новият собственик на компанията "Туитър" (Twitter Inc) в четвъртък, уволнявайки висши ръководители и без да дава яснота за това как ще постигне високите амбиции, които очерта за влиятелната социална медийна платформа, съобщи "Ройтерс".


Формално, все още няма официално съобщение за приключването на сделката, но един от акционерите на "Туитър" потвърди, че това е така. Като потвърждение се възприема и съобщението на Мъск в "Туитър" с текст "Птицата е свободна", имайки предвид логото на компанията с контур на синя птица.


Мъск купи "Туитър" и уволни ръководството ѝ

© Reuters
Акциите са спрени от търговия на борсата в Ню Йорк с цел избягване на спекулации с тях. Съдът задължи Мъск до петък да завърши с офертата като я реализира или се оттегли и отиде на дело, заведено от компанията за нанесени щети. Според последните данни е приел да плати 44 млрд. долара - сума, която според мнозина анализатори е твърде висока, предвид срива в оценките от инвеститорите на технологичните компании през последните седмици.


Според хора, запознати със събитията, Мъск е уволнил главния изпълнителен директор Параг Агравал, главния финансов директор Нед Сигал и ръководителя по правни въпроси и политика Виджая Гаде. Той ги беше обвинил, че са подвели него и инвеститорите в Twitter относно броя на фалшивите акаунти в платформата на социалните медии.


Агравал и Сегал са били в централата на Twitter в Сан Франциско, когато сделката е била приключена, и са били ескортирани да напуснат веднага сградата, добавят източниците.


Параг Агравал

© Reuters

Параг Агравал


Главният изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla е казвал, че иска да "победи" спам ботовете в Twitter, да направи публично достъпни алгоритмите, които определят как съдържанието се представя на потребителите, и да попречи на платформата да се превърне в място за раздухване на омраза и разделение, дори когато ограничава цензурата на това какво се пише и споделя в нея.


И все пак Мъск не е предоставил подробности за това как ще постигне всичко това и кой ще управлява компанията. Той каза, че планира да съкрати работни места, оставяйки приблизително 7500 служители на Twitter да се тревожат за бъдещето си. Той също така каза в четвъртък, че не е купил Twitter, за да направи повече пари, а "за да се опита да помогне на човечеството, което обичам".


Сред опасенията на рекламодатели, че не е ясно какво точно ще прави с новата си собственост, Мъск разпространи отворено писмо до тях, в което заяви, че "Туитър" ще се стреми да бъде "най-уважаваната платформа за реклама" в света. Но също така, че тази реклама трябва да отговаря на интересите на потребителя, да го забавлява и информира.


"Туитър очевидно не може да се превърне в безплатно адско място, на което всичко може да се каже без последствия!", предупреди той.


Мъск купи "Туитър" и уволни ръководството ѝ

© Reuters


Мъск посочи, че вижда Twitter като основа за създаването на "супер приложение", което предлага всичко - от парични преводи до пазаруване и организиране на превози, от електронни игри до филми, включително такива "за възрастни".


"Според мен дългосрочният потенциал за Twitter е с порядък по-голям от сегашната му стойност", каза Мъск по време на разговора на Tesla с анализатори на 19 октомври.


Но Twitter се бори да ангажира най-активните си потребители, които са жизненоважни за бизнеса. Тези "тежки туитъри" съставляват по-малко от 10% от месечните общи потребители, но генерират 90% от всички туитове и половината от глобалните приходи.

Мъск също каза през май, че ще отмени забраната на Доналд Тръмп, който беше отстранен след атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари миналата година, въпреки че бившият президент на САЩ каза, че няма да се върне към платформата. Вместо това той стартира собствено приложение за социални медии, Truth Social.


Мъск купи "Туитър" и уволни ръководството ѝ

© Reuters


Конфликтът с ръководството на Twitter избухна, след като Мъск уведоми компания на 8 юли, че прекратява подготвяната сделка на основание, че са го подвели за ботовете и не му сътрудничат. Четири дни по-късно Twitter заведе съдебен иск срещу него в щата Делауеър, където е регистрирана компанията, за да го принуди да завърши сделката. Едно от обвиненията е, че кандидатът се е отказал, защото смята, че е надплатил.


Повечето правни анализатори казаха, че Twitter има много силни аргументи и вероятно ще надделее в съда. Тяхната гледна точка не се промени дори след като бившият шеф по сигурността на Twitter Пейтър Затко заяви през август, че компанията не е разкрила слабости в своята сигурност и поверителност на данните. На 4 октомври Мъск направи още един обрат и предложи да завърши сделката, както беше обещано.


Акциите на Twitter приключиха търговията в четвъртък в Ню Йорк с ръст от 0.3% до $53.86, малка отстъпка спрямо цената на сделката от $54.20 за акция.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK