Марихуаната променя мозъка: какво може да причини употребата на канабис

Марихуаната променя мозъка: какво може да причини употребата на канабис


Психози, халюцинации, биполярно разстройство: какви последствия за психиката и здравето може да има употребата на канабис? "Дойче веле" разказва за обобщени отговори.


Германия иска да легализира канабиса. Това е най-популярният нелегален наркотик в страната - и сред млади, и сред стари. Десет процента от младите хора са го употребявали, като за последните 10 години това число е скочило почти двойно. Канабисът не е "твърд" наркотик като хероина, но употребата му не е безвредна. Защото това, което започва просто като пушене на джойнт от време на време, неусетно може да се превърне в пристрастяване, предупреждават експертите.


Специалистите смятат, че около 10% от употребяващите канабис са развили пристрастяване, като особено тежки са психическите и социалните последици от привикването към марихуаната. Дори и умерената консумация крие риск. Употребата на канабис може да доведе до психоза или до появата на психотични епизоди. Освен това димът уврежда белите дробове, а редовното пушене увеличава риска от сърдечен удар, дори при млади хора.


Риск от психози
Редица проучвания сочат, че интензивната употреба на марихуана може да предизвика психози, особено при младите. Колкото по-честа е употребата и колкото по-млад е пушачът, толкова по-голям става рискът това да се случи. Проучване, проведено в Европа, показва, че консумиращите канабис всеки ден са три пъти по-застрашени от психотични епизоди от хората, които не употребяват марихуана. А ако джойнтът е бил с особено високо съдържание на THC, случаите на психоза са били дори пет пъти повече.


Това отговаря и на наблюденията на изследователи от психиатричната университетска болница в Улм. През 2019 година те отчитат почти осем пъти повече психози, отколкото през 2011 година. Именно в този период от осем години съдържанието на THC в джойнтовете се е увеличило значително. Все пак още няма категорични доказателства, че този резултат се дължи единствено на канабиса. Предполага се, че особено застрашени са тийнейджъри с повишена податливост към психотични епизоди.


Затова Улрих Пройс, председател на Германското дружество за лечение на зависимости, предупреждава: "Хората с роднини, които имат психоза или които сами са проявявали психотични симптоми през детството и юношеството си, са в рисковата група и не бива да докосват канабис". При това не е само рискът от психоза - при редовна консумация на марихуана в юношеска възраст има вероятност от поява и на депресия, тревожно разстройство или биполярно разстройство.


Марихуаната променя мозъка


Изследване, проведено сред 800 тийнейджъри, показва, че канабисът наистина може да причини трайни увреждания. Юношите, консумирали марихуана, се оказали на определени места със значително по-тънка мозъчна кора в сравнение с младежите, които не са употребявали канабис. Засегната била точно онази област на мозъка, която е важна за контролирането на импулсите, планирането и решаването на проблеми: префронталната кора.


Проф. Фолкер Аувертер, шеф на катедрата по съдебна токсикология във Фрайбургския университет, предупреждава и за опасностите, произтичащи от добавянето на примеси. "Потребителите не могат да различат "нормалния" канабис от манипулирания, тъй като той не се различава по външен вид, мирис или вкус. Синтетичните канабиноиди са много по-опасни от THC както по отношение на въздействието, така и що се отнася до средносрочните последици", казва професорът. Синтетичните канабиноиди могат да засилят ефекта на наркотика и да го направят неконтролируем. Страничните ефекти варират от повръщане и халюцинации до колапс.


Води ли легализацията до повече консумация?


В Канада канабисът е разрешен за възрастни от три години насам, а нивата на потреблението му се следят внимателно. През 2020 г. около 35% от анкетираните на възраст между 18 и 24 години заявяват, че през последните три месеца са употребявали канабис - показател, който остава непроменен от 2019 г. насам.


Що се отнася до по-младите, при тях като цяло се наблюдава леко увеличение на консумацията, но данните са все още недостатъчни, за да се открои ясна тенденция. Близо 8% от канадците на 15 и повече години свидетелстват, че употребяват всекидневно или почти всекидневно марихуана - с около 3% повече, отколкото преди легализацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK