Лорд Алфред - иранецът, вдъхновил Спилбърг за "Терминалът", почина на парижкото летище

Снимката на парижкото летище "Шарл де Гол" се разпространява под лиценза CC BY 3.0 чрез<a href="https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%BB_%D0%B4%D1%8C%D0%BE_%D0%93%D0%BE%D0%BB_(%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5)#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Aeroport_de_Roissy.JPG"> https://commons.wikimedia.org</a>

© Remi Jouan, wikimedia.org

Снимката на парижкото летище "Шарл де Гол" се разпространява под лиценза CC BY 3.0 чрез https://commons.wikimedia.orgИранецът, живял 18 години на парижкото летище "Шарл де Гол" и със съдбата си вдъхновил създаването на филма "Терминалът" на Спилбърг, е починал вчера на летището, което отдавна е наричал свой дом, съобщи източник от летищната администрация, цитиран от АП и БТА.


Мехран Карими Насери е починал по обяд от сърдечен удар на Терминал 2F въпреки опитите на полицаи и медици да го спасят, уточни източник, пожелал анонимност.


Насери е живял на Терминал 1 от 1988-а до 2006 г. в арест поради липса на документи, а след това остава на летището вероятно по свой избор. През годините той спи на пейките, сприятелява се с наземния персонал, къпе се в служебните бани, пише в дневника си, чете списания и наблюдава минаващите пътници. Летищните служители го величаят с титлата лорд Алфред и той става атракция за пътниците.
"Накрая ще напусна летището, казва той през 1999 г. пред Асошиейтед прес, но все още чакам паспорт и транзитна виза".


Насери е роден през 1945 г. в Солейман, част от Иран, която по това време е под британска юрисдикция. Баща му е иранец, а майка му - британка. През 1974 г. заминава за Англия, за да учи, а когато се връща, по думите му, е вкаран в затвора заради протест срещу режима на шаха и след това изгонен от Иран без паспорт. Кандидатства за политическо убежище в няколко европейски страни. В Белгия Върховният комисариат на ООН за бежанците му дава статут на бежанец, но куфарът с бежанския сертификат, според разказа му, е откраднат на парижка гара. Френската полиция го задържа, но не може да го депортира никъде, защото няма официални документи. Така през 1988 г. се озовава на "Шарл де Гол".


Следват бюрократични бъркотии и постепенно затягане на имиграционните закони в Европа, които го държат години наред в правен статут на човек без родина. Когато накрая получава документи на бежанец, иранецът отказва да ги подпише вероятно от опасения, че извън летището няма да се чувства в безопасност. Остава на летището още няколко години до 2006 г., когато е хоспитализиран, след което живее в парижки приют. Последните седмици от живота си Мехран Карими Насери прекарва на "Шарл де Гол".


Българин консултира Спилбърг и Том Ханкс за “Терминалът”

Филмът на Стивън Спилбърг с Том Ханкс в главната роля, взъхновен от съдбата на Лорд Алфред, излезе по екраните през 2004 г. Героят на Ханкс Виктор Наворски е гражданин на въображаемата държава Кракотия, разположена нейде в Източна Европа. Докато той прелита океана на път за Щатите, в родината му избухва гражданска война и Кракотия престава да съществува. Ето защо паспортът на Наворски е обявен за недействителен от емигрантските служби и той е принуден да заживее на нюйоркското летище "Кенеди".


Освен в "Терминалът" сагата на Карими е залегнала в един френски филм и в една опера, посочи АП.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK