Капсулата на НАСА достигна Луната и до дни ще подобри рекорд

Капсулата на НАСА достигна Луната и до дни ще подобри рекорд

© nasa.govКапсулата "Орион" на американската космическа агенция НАСА премина на 130 км от лунната повърхност и започне преминаване към по-висока орбита. Това съобщи НАСА в понеделник вечерта.


Мисията "Артемида" (Artemis) започна с изстрелването на "Орион", изведена от най-мощната ракета в света в сряда, след няколко отлагания.


Тестовият безпилотен полет трябва да подготви връщането на хората на Луната. Сензорите, поставени на трите манекена на борда, събират данни, на базата на които ще се оцени потенциалното въздействие на средата върху хората - например на радиацията или на ускорението.
Близо 34 минути нямаше контакт с "Орион" по време на маневрите, тъй като те бяха на обратната страна на Луната.


До Луната и обратно: от утре всички космически сили затаяват дъх
До Луната и обратно: от утре всички космически сили затаяват дъх


Подготовка


След като обиколи естествения спътник на Земята, капсулата ще се върне на планетата (би трябвало да падне в Тихия океан, на 11 декември); при успех на мисията ще има следващ, пилотиран полет около Луната, а третата мисия трябва да отведе двама астронавти на лунната повърхност.


Директорът за полетите на НАСА Зебулон Сколвил нарече деня "един от онези, за които мислите и мечтаете много, много отдавна" и изрази надежда, че до няколко години хората ще се върнат на Луната половин век след последното кацане.


Преди да се върне обаче, "Орион" трябва да подобри рекорда на "Аполо 13" за отдалечаване от Земята - 400 171 км от Земята. Апарат, създаден за хора, никога не е стигал на подобно разстояние.


14 камери, изработени от българи, са поставени на ракетата на НАСА до Луната
14 камери, изработени от българи, са поставени на ракетата на НАСА до Луната

За целта ще се отдалечи на около 64 хил. км от Луната. Към момента, в който стигна до нея, разстоянието между "Орион" и Земята бе 373 хил. км. Отдалечаването ще е на 26 ноември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK