Арменският премиер разкритикува Русия, че не е помогнала за Нагорни Карабах

Пашинян и Путин при откриване на срещата на върха на държавите от шестчленния военен съюз на ОНД в Ереван

© Reuters

Пашинян и Путин при откриване на срещата на върха на държавите от шестчленния военен съюз на ОНД в ЕреванАрменският премиер изрази разочарование в сряда от неуспеха на воден от Русия съюз за сигурност да се притече на помощ на страната му срещу Азербайджан, съобщи Ройтерс.


Никол Пашинян постави под въпрос ефективността на шестчленната Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) - военният съюз на държавите от ОНД, в началото на срещата на върха, на която присъства и руският президент Владимир Путин.


Русия, доминиращият член в ОДКС, отдавна е основният посредник в Южен Кавказ, където Армения и Азербайджан са водили две големи войни след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. заради спорната област Нагорни Карабах.
Конфликтът между двете съседни държави се поднови през септември, като докато Ереван и Баку твърдят, че повече от 200 войници са били убити в сражения помежду им.


"Потискащо е, че членството на Армения в ОДКС не възпря Азербайджан от агресивни действия. До днес не сме успели да вземем решение за отговор на агресията на Азербайджан срещу Армения. Тези факти нанасят сериозна вреда на имиджа на ОДКС както вътре в нашата страна, така и извън нейните граници и считам това за основния провал за председателството на Армения в ОДКС", заяви Пашинян.


Армения поиска помощ от организацията през септември, но получи само обещание за изпращане на наблюдатели. Пашинян каза, че това контрастира с бързата реакция на ОДКС, която изпрати войски в Казахстан в началото на годината, за да помогнат на президента Касим-Жомарт Токаев да потуши антиправителствени бунтове, обхванали бързо страната.


Путин призна, че има "проблеми" за постигането мир между Азербайджан и Армения, които ще изискват повече усилия от ОДКС, но подчерта, че двете държави също трябва да приложат споразумения за определяне на техните граници, деблокиране на транспортни и комуникационни връзки и решаване на хуманитарни проблеми.


След срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се опита да омаловажи критиката на Пашнян, казвайки, че не може "да се привърже подписването на такъв сложен договор към конкретни дати".


Русия изпрати почти 2000 мироопазващи войници съгласно споразумението за прекратяване на огъня от 2020 г., но досега не е успяла да помогне за разрешаването на неуредените въпроси, включително правния статут на Нагорни Карабах и на етническите арменци, които живеят там.


Азербайджан се радва на подкрепата на Турция и не е член на ОДКС, който включва Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, както и Русия и Армения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK