Ново нападение срещу клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, Скопие го осъди

Ново нападение срещу клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, Скопие го осъди


Отново е извършено нападение срещу отворения от македонски българи клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, този път е счупено стъкло на входната врата, пишат македонски медии.


Българското външно министерство междувременно заяви, че македонският посланик Агнеза Руси-Поповска ще бъде извикана, за да ѝ бъде връчена протестна нота.


Говорителят на полицията за Охрид Стефан Димоски каза, че е използвано оръжие, това потвърди и македонското външно министерство, прокуратурата разследва случая. Това стана два дни след като камък бе хвърлен по прозореца и част от табелата над него.
Външното министерство на Северна Македония осъди остро "акта на вандализъм". "Особено притеснителен е фактът, че тези вандалски прояви се повтарят за много кратък период от време, като се има предвид, че само преди дни, на 20 ноември, станахме свидетели на поредния вандалски акт, когато беше повредена витрината на клуба."


Подобни събития са напълно недопустими, те могат да застрашат човешки животи и да засилят ретроградните процеси, които са в противоречие с европейската интеграция на страната.


Министерство на външните работи на Северна Македония

Според институцията всички жители на страната имат "еднаква свобода на сдружаване", за да реализират правата си, но е нужно "всички граждани да се отнасят отговорно към правата и свободите на другите" предвид мултиетническия характер на държавата. Позицията на външното министерство идва месец след решението на парламента да задължи отворените в Битоля и Охрид клубове - "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис Трети" - да сменят името си.


МВнР: Не е вандалски акт


И българското Министерство на външните работи осъди атаката, при която според съобщението е използвано огнестрелно оръжие. Казва се и че макар София да отбелязва реакцията на македонското министерство категорично не се приема "такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт".


"Министерството на външните работи очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб "Цар Борис III"", се казва още в съобщението.


Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани с случая.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK