Руският парламент окончателно забрани "ЛГБТ пропагандата" за всички възрасти

Руският парламент окончателно забрани "ЛГБТ пропагандата" за всички възрасти

© ReutersРуската дума прие на трето четене законопроекта за забрана на т.нар. ЛГБТ пропаганда, предаде ТАСС.


Така в страната ще бъде забранена "пропагандата на нетрадиционни отношения" и педофилия, разпространяването на информация за ЛГБТ чрез медиите, интернет, реклами, литература и кино.


Второто четене бе преди около месец. Тогава гласуването бе единодушно.
Законопроектът с над 400 автори в долната камара на руския парламент бе приет с коментара на председателя Вячеслав Володин: "Ние с вас имаме друг път, избрали са го дядовците ни, прадядовците ни, бабите ни, прабабите ни. Имаме традиции, имаме съвест, имаме разбиране какво трябва да мислим за децата, семействата, страната, да съхраняваме предаденото от родителите."

Новият закон разширява ограниченията да се говори за ЛГБТ - които досега бяха в сила от почти десетилетие, но само спрямо непълнолетни - до всички възрасти. Активисти многократно изразяват тревогата си, че това цели напълно да скрие общността от публичното пространство.

В културните среди на Русия се появиха опасения, че забраната ще доведе до тежка цензура и в изкуството. За нарушаване на закона може например филм да не бъде допуснат до премиера, но някои се притесняват, че забраната на практика ще се прилага и със задна дата.


Европейския съд по правата на човека смята и досега действалия закон за дискриминационен.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK