Войната в Украйна няма да спре през зимата и няма да приключи през 2023 г., смятат в НАТО

Войната в Украйна няма да спре през зимата и няма да приключи през 2023 г., смятат в НАТО

© ReutersНастъпващата зима няма за замрази войната в Украйна, тя ще продължи и през 2023 г. - а и след това - най-малкото защото Владимир Путин не се е отказал от стратегическата си цел от 24 февруари, т.е. да свали властта в Киев и да превърне страната във васал на Русия.


Тези очаквания сподели високопоставен служител в НАТО пред "Дневник" и група журналисти в Брюксел тази седмица. Според източника към момента изглежда, че догодина Русия ще засили въздушните удари, включително с дронове и може би ракети, които купува от страни като Иран. Разрухата и кръвопролитието няма да намалеят, а руският президент не изглежда да е решил да използва достатъчно военни, за да приключи агресията с военна победа.


Кошмарите за отбраната в Европа: бюрокрацията, политиката и дупките
Кошмарите за отбраната в Европа: бюрокрацията, политиката и дупките


Запитан от "Дневник" дали това означава, че е време да се говори за войната в Украйна през 2024 г., източникът отвърна, че за това е твърде рано и неизвестните са твърде много, а повече яснота ще има следващата есен. Както и че очевидно е много важно Украйна да получи модерни и ефективни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.
Духът на украинците е забележителен, волята им за победа и защита на родината са смайващи, допълни източникът на въпрос на "Дневник" да очакваме ли поредна бежанска вълна след съсипването от руските атаки на украинската енергийна система. Възможно е да се наложи някои да напуснат Украйна, но не говорим за стотици хиляди или милион души, допълни източникът. Украинците вече се подготвят за студена и мрачна зима, помагат им с оборудване НАТО и Европейският съюз, но ключовото е, че тези хора не искат да си тръгнат и ако го правят, то е за няколко седмици или месеца, след което се връщат в страната си и на фронта. За нас това е нещо изключително, допълни източникът.


Въоръжаването на Украйна не минава през НАТО, а е задача на т.нар. формат Рамщайн – около 50 държави, координирани от САЩ и срещащи се веднъж месечно

© Reuters

Въоръжаването на Украйна не минава през НАТО, а е задача на т.нар. формат Рамщайн – около 50 държави, координирани от САЩ и срещащи се веднъж месечно


На този фон Путин, неговото обкръжение и генералите и до днес не са поправили грешката от 24 февруари - да атакуват против собствената си тактика и процедури. Вместо добре известната и тренирана командна верига до армейски корпус те се ограничиха до ниво бойни групи, мислейки, че всичко ще приключи за дни. Това е една от причините за последвалия провал в синхронизирането на действията на военноморския флот, бойната авиация, сухопътните сили, действията в киберпространството...


Мобилизацията също не вещае някаква решителна промяна. Според източника от НАТО са събрани под обявените 300 хил. души, а и по принцип това е численост много под нужното за военна победа. Не говорим за качеството и подготовката на тези хора или въоръжението им, а за това, че с тях дори не могат да се запълнят "дупките" по руската фронтова линия, което командването им, изглежда, опитва да направи. Те тепърва трябва да се обучат, тренират, синхронизират, за да станат боеспособни, но и след това едва ли ще видим сглобени от тях нови големи части, като дивизии например.


Войната в Украйна няма да спре през зимата и няма да приключи през 2023 г., смятат в НАТО

© Reuters


В разговора бе повдигнат и въпросът знаят ли в НАТО с колко ракети разполага Путин, след като през последните седмици има дни, в които изстрелва десетки от тях срещу Украйна. Да, употребеното количество е относително огромно, бе отговорът. Но забелязваме, че намаляха изстрелванията от корабите в Черно море на "Кинжал". Въпреки това нямаме илюзии, че Русия все още разполага с достатъчно ракети, каза служителят в НАТО.

В разговора стана дума и за позицията на Китай към войната и според източника в момента Пекин не подкрепя Путин с военно оборудване и оръжие, което да се използва "на терен". Има косвена подкрепа сред притеснения на властите в Китай от действията и думите на Путин, едва прикритите му заплахи за употреба на ядрено оръжие, както и как всичко това влияе на средносрочните и дългосрочните китайски стратегически цели.


Предстои ни зима, в която войната няма да спре, но интензивността на военните действия ще намалее, обобщи представителят на НАТО какво да очакваме в следващите седмици. Украинците просто са длъжни да не изпускат инициативата, която имат в момента, както и по всякакъв начин да пречат на руснаците да използват тези месеци за подготовка за пролетна офанзива - чрез прекъсване на комуникации и логистика, удари по снабдителни вериги и складове и т.н.


Но не очаквайте украинската армия да опита да форсира Днепър в южния участък на фронта, това е огромно усилие, изискващо голям ресурс и подготовка, каквито няма да са налични тази зима, каза източникът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK