"Джеймс Уеб" описа атмосферата на екзопланета в невиждани подробности

Илюстрация на планетата WASP-39b според наличните данни

© Joseph Olmsted/NASA/ESA/CSA/STScI

Илюстрация на планетата WASP-39b според наличните данниВодни пари, серен диоксид, въглероден оксид и въглероден диоксид, натрий и калий са открити при анализ на атмосферата на екзопланета.


Това съобщи екипът зад космическия телескоп "Джеймс Уеб" (James Webb) след обработка на данните, първоначалният досег от които показа и наличието на въглероден диоксид - за пръв път потвърден като част от състава на екзопланета.


Досега анализът не бе завършен, а това го прави първият с подробна разбивка на компонентите в атмосферата, откакто специално пригоденият за събиране на такива данни "Джеймс Уеб" започна работа.
Планетата WASP-39b, известна и като Bocaprins, обикаля звезда на разстояние 700 светлинни години и това я прави екзопланета - намираща се извън Слънчевата система.


Наблюденията на планетата с множество инструменти в инфрачервения спектър дават недостъпни досега възможности, а постъпилите данни променят играта, казва астрономът от Калифорнийския университет в Санта Круз Натали Баталя според съобщението на НАСА.


Какво "видя" "Джеймс Уеб"


В анализа на екзопланети JWST търси т.нар. биосигнатури: следи в светлината, взаимодействала с повърхността или атмосферата на дадена планета.


Космическите зрелища може и да не са интригуващото от "Джеймс Уеб"
Космическите зрелища може и да не са интригуващото от "Джеймс Уеб"


Ако средата е преобразена от наличието на живот (като земната преди 2.4 млрд. години, когато ново семейство водорасли произвеждат кислород с фотосинтеза), в атмосферата ще се засичат кислород, метан, въглероден диоксид, водни пари.

В случая комбинацията от въглероден диоксид и водни пари - чието наличие се предполагаше и от предишни изследвания - е недостатъчна дори да се допуска обитаемост, днес или в миналото: WASP-39 b се описва като "горещ, пухкав газов гигант" с маса под 30% от тази на Юпитер, но 1.3 пъти по-голям диаметър. Звездата, около която орбитира, е малко по-лека от слънцето, но е осем пъти по-близка до въпросната планета, отколкото Меркурий - до Слънцето.

На базата на известното планетата е негодна за живот такъв, какъвто го познава човекът.


Освен калий, натрий, водни пари и други "отпечатъци от вода, които на тези по-дълги вълни не са били засичани досега", серен диоксид и други.


Серният диоксид е резултат от химични реакции при взаимодействието на светлината от звездата, около която се върни WASP 39b, с атмосферата на планетата. Това е първият път, в който се виждат доказателства за фотохимия - химични реакции при взаимодействие с електромагнитни лъчения (включително видима светлина).


"Планетите се оформят и трансформират при орбитирането в радиационната баня на звездата си. На земята тези трансформации позволяват разцвет на живота", казва Баталя.


"Вече е вълнуващо"


Пълният набор от елементи и съединения, анализиран от "Джеймс Уеб", ще допринесе за представата на учените как са се образували тази - а може би и други - планети.Засега изводът въз основа на химичния състав е, че WASP-39b е резултат от сливането на множество по-малки космически тела, създали обект с размер, близък до Сатурн.


Анализът потвърждава и други наблюдения: на планетата има облаци, които (според данните) вероятно са по-малки и отделни, а не като голяма пелена около планетата, пише НАСА.


"Това е едва първата от много екзопланети, които "Джеймс Уеб" ще изследва подробно... (а) вече получаваме много вълнуващи резултати", казва за Си Ен Ен Нестор Еспиноса от Space Telescope Science Institute. "Това е само началото."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK