По-малко изкуствен сняг, по-бавни лифтове – френските курорти се подготвят за шокиращи сметки

По-малко изкуствен сняг, по-бавни лифтове – френските курорти се подготвят за шокиращи сметки

© ReutersМениджърите на ски курорти във Френските Алпи опитват да намерят начини за пестене на енергия като част от националните усилия за свиване на потреблението, като около половината курорти се подготвят сметките за електроенергия да бъдат три до шест пъти по-високи отколкото в предишни години, съобщи "Ройтерс".


В Шамони, близо до Швейцария, ако няма много хора на пистата, лифтът ще върви с 10% по-бавно. И ако курортът получи сигнал, че захранването не може да отговори на нуждите, Шамони ще забави лифтовете с 30%.


Зимните курорти - между надежда за добър сезон и отчаяние да загубят туристи и персонал
Зимните курорти - между надежда за добър сезон и отчаяние да загубят туристи и персоналРедица ски курорти, включително Шамони и Вал Торанс, обещаха също да ограничат производството на изкуствен сняг и да намалят отоплението в сградите, казаха служители.


Във Вал Торанс персоналът по поддръжката и ресторанта ще бъде качен на работното си място около 10 минути преди отварянето на пистите, вместо това ски лифтовете да работят почти празни в продължение на един час.


По-малко изкуствен сняг, по-бавни лифтове – френските курорти се подготвят за шокиращи сметки

© Reuters


Тези мерки "ще бъдат невидими и безболезнени за нашите клиенти. Целта е да сме сигурни, че нашите клиенти няма да усетят въздействието на енергийните съкращения", каза Бенджамен Блан, директор на Трите долини - обединение на няколко ски района, което включва Вал Торанс.


Половината френски ски курорти трябваше да предоговорят дългосрочните си договори за електроенергия тази година на фона на рекордно висока инфлация и очакват годишна сметка, която може да се увеличи три до шест пъти през 2023 г., каза Александър Мулен, председател на френската асоциация на ски курортите .


Например, сметката за енергия за ски курортите, които Мулен управлява в областта Сибел в Савоя, трябва да достигне 1.6 милиона евро през следващата година спрямо 400 хил. евро през 2020 г.


По-малко изкуствен сняг, по-бавни лифтове – френските курорти се подготвят за шокиращи сметки

© Reuters


Цените на картите за лифт ще се увеличат с около 5%, но няма да покрият всички поскъпнали оперативни разходи, добави той.


Вал Торанс успя да осигури договор с комуналната компания EDF преди енергийната криза за по-голямата част от 2023 г. Но сега трябва да намери решение за следващия ски сезон.


"Ние сме планински хора. Нашето мото е, че винаги се измъкваме от трудни ситуации и този път ще бъде така, защото ще се адаптираме", каза Жером Греле, ръководител на SETAM, оператор на ски лифтове във Вал Торанс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK