Китай отново изпраща тайконавти, но този път - към завършена станция

Китай отново изпраща тайконавти, но този път - към завършена станция

© ReutersТрима китайци ще излетят в космоса в следващите часове. Това далеч не се случва за пръв път като част от все по-амбициозната програма на Пекин, но те първи ще пристигнат в напълно завършена космическа станция - вторият постоянно обитаван обект извън Земята.


Изстрелването може да е във всеки момент отсега нататък: точният час е мистерия, тъй като китайската космическа агенция го държи в тайна.


До последно бяха нужни тестове, преди тайконавтите да заменят досегашния екипаж, живял на борда на "Тиенгун", за следващите шест месеца. За кратко на борда ще са шестима, но между пет и десет дни по-късно досегашните обитатели ще се приберат.
Зад тази вече рутинна размяна се крие плавното завършване на "Тиенгун", което бележи нов етап в китайската космическа програма. Първите тайконавти излетяха в орбита през 2003 г., макар и това да превърна азиатския гигант в едва третата постигнала го страна и то с усилията на военното крило на компарията. Оттогава Китай изстреля луноходи и марсоходи, върна лунни проби на земята и започна да обсъжда пилотирана мисия, по каквато работят САЩ).


Китай започва изграждането на орбиталната си станция тази година
Китай започва изграждането на орбиталната си станция тази година


Станцията "Тиенгун" ("Дворец на небето") е във формата на Т и представлява около една пета от масата на Международната космическа станция, приблизително с размера на бившата руска орбитална станция "Мир". Основният модул бе изстрелян едва през 2021 г.; последният - втората лаборатория "Мънтян" ("Да мечтаеш за небесата") - на 31 октомври 2022 г. Вторият модул, също лабораторен ("Уънтян" или "Стремеж към небесата") бе изстрелян това лято.


Едва преди няколко седмици тайконавтте за пръв път влязоха в лабораторията "Мънтян" - последния модул, с който бе завършена "Тиенгун" тази есен. Лабораторията е замислена като изследователски център за провеждане на научни изследвания при микрогравитация.


До Луната и обратно: от утре всички космически сили затаяват дъх
До Луната и обратно: от утре всички космически сили затаяват дъх
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK