САЩ позволиха на гиганта "Шеврон" да внася петрол от Венецуела

САЩ позволиха на гиганта "Шеврон" да внася петрол от Венецуела

© ReutersСлед предварително политическо споразумение на властите във Венецуела с опозицията САЩ дадоха лиценз на "Шеврон" (Chevron) да разшири производството си в страната, който има около 300 млрд. барела петролни запаси - най-големите в света. Енергийният гигант ще може и да доставя суров петрол от южноамериканската страна в Съединените щати.


Това се случва броени дни преди влизането в сила на частично петролно ембарго в ЕС за руски петрол и на пределна цена от страните купувачи на нефт от двете страни на Атлантика.


Правителството и опозицията обещаха на срещата си в Мексико да търсят път за излизане от продължителната политическа криза във Венецуела. Двете страни разпространиха съвместно изявление с искане да бъдат размразени милиарди долари на държавата, намиращи се на Запад, за да се помогне на социални проекти.
Догодина ще се навършат 10 години от изборната победа на Николас Мадуро на президентския вот и последвалото засилване на авторитарния му режим и преследване на опозицията, довел до международни санкции. Поредица срещи като сегашната не доведоха до резултат, а последната такава бе преди година.


Но сега с посредничеството на Норвегия бе подготвено споразумение за постепенен достъп до венецуелските милиарди, които чрез фонд, управляван от ООН, да отидат за здравеопазване, образование и хранителни помощи.


САЩ позволиха на гиганта "Шеврон" да внася петрол от Венецуела

© Reuters


Вашингтон заяви, че двете страни се движат в правилната посока и позволи частично подновяване дейността на "Шеврон". Тепърва трябва да се види дали ще има разбирателство по един от основните въпроси - президентските избори пез 2024 г. Мадуро иска пълно признаване от САЩ и ЕС на режима му дошъл на власт и стабилизирал се с помощта на с помощта на PDVSA, Русия и Иран, а опозицията призовава за свободни избори.


Решението за "Шеврон" ограничава всякакви парични плащания към Венецуела, което може да намали наличния петрол за износ.


Лицензионните условия са предназначени да попречат на държавната петролна фирма Petróleos de Venezuela, известна като PDVSA, да получава приходи от продажбите на петрол на Chevron, казаха американски служители, цитирани от "Ройтерс". Лицензът е валиден за срок от шест месеца и ще се подновява автоматично всеки месец след това, каза Министерството на финансите на САЩ.


Разрешението на САЩ "внася допълнителна прозрачност във венецуелския петролен сектор" и позволява на Chevron да се възползва от продажбите на "петрол, който в момента се произвежда" от нейните съвместни предприятия с PDVSA, се казва в изявление на базираната в Калифорния компания.


След санкциите срещу петрола на Венецуела през 2019 г. Chevron получи изключение да търгува с венецуелския си суров петрол, за да изплати неуредени дългове. Но тези привилегии бяха спрени година по-късно. Преди това четирите съвместни предприятия на Chevron с PDVSA произвеждаха около 200 000 барела на ден и изнасяха суровия петрол по целия свят.


Условията забраняват на Chevron да помага на члена на ОПЕК в разработването на нови петролни находища, но осигуряват начин на компанията да възстанови част от милиардите долари, дължими от PDVSA чрез продажбите на петрол. Лицензът също така позволява на американската компания да внася във Венецуела известни сортове петрол, за да помогне за преработката на венецуeлския.


САЩ позволиха на гиганта "Шеврон" да внася петрол от Венецуела

© Reuters


Фирмите за обслужване на нефтени находища Baker Hughes, Halliburton, Schlumberger и Weatherford International подновиха лицензите си в САЩ, но още нямат разрешение за нова дейност. Това ограничава всяко по-значиво разширяване на производството на петрол във Венецуела.


Съединените щати, които за първи път наложиха санкции на PDVSA през 2017 г., заявиха, че си запазват правото да анулират или отнемат лиценза по всяко време. Говорител настоя, че разрешението не е отговор на тазгодишното рязко покачване на цените на енергията.


"Това действие отразява дългогодишната политика на САЩ за предоставяне на целенасочено облекчаване на санкциите въз основа на конкретни стъпки, които облекчават страданието на венецуелския народ и подкрепят възстановяването на демокрацията", се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ.


Забранява се на Chevron да извършва транзакции с контролирани от Русия компании, работещи във Венецуела. Условията ще "изискват значително отчитане от Chevron за финансовите операции на техните съвместни предприятия, за да се гарантира прозрачност", каза за "Ройтерс" американски служител, добавяйки, че други санкции срещу Венецуела и нейните служители остават в сила.


"Няма голям стимул в краткосрочен план" за Венецуела, каза и Франсиско Моналди, експерт по латиноамериканска енергийна политика в Института за обществена политика "Бейкър" към университета Райс. Условията могат да бъдат облекчени с времето, добави той. "Ще видим как правителството на Мадуро ще реагира на това и колко пратки ще бъдат възложени на Chevron след това", каза Моналди.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK