Световната здравна организация сменя името на маймунската шарка

Маймунската шарка се характеризира с типични лезвии по кожата, по които е лесно отличима, но официалният начин за потвърждаването й е PRC тест

© Reuters

Маймунската шарка се характеризира с типични лезвии по кожата, по които е лесно отличима, но официалният начин за потвърждаването й е PRC тестСветовната здравна организация заяви в понеделник, че ще започне да използва нов термин за маймунската шарка, за да избегне критиките, че сегашното име на болестта е расистко и стигматизиращо, съобщи "Ройтерс".


Вместо маймунска шарка (monkey pox, на английски) в употреба се въвежда "м шарка" (mpox), заяви здравната агенция на ООН.


Двете имена ще се използват едновременно за една година, докато названието "маймунската шарка" окончателно бъде извадено от употреба.
СЗО стартира процес на обществено обсъждане, за да намери ново име за болестта по-рано тази година, като избраното ново обозначение mpox или Mpox е било най-често предлагано.


Директорът на организацията за мъжко здраве RÉZO каза, че премахването на изображения на маймуни е помогнало на хората да приемат сериозно здравната ситуация.


Маймунската шарка, открита през 1958 г., е кръстена на първото животно, показало симптоми. До тази година тя се разпространява предимно в група страни в Западна и Централна Африка. От тази пролет тя излезе от познатите граници и вече 110 държави са докладвали около 80 хил. потвърдени случая и 55 починали от заболяването. България е съобщила официално за шест случая на инфекцията през лятото.


СЗО обяви маймунската шарка за световно извънредно събитие в здравеопазването, най-високата степен на тревога преди пандемия през юли. Употребата на ваксина срещу едра шарка беше разширена и за маймунската, като няколко държави, включително САЩ, Италия, Великобритания и Испания започнаха ваксинация сред рисковите групи. Според световната организация това е помогнало за намаляване на инфекциите в световен мащаб с изключение на ендемичните зони в Африка, където са 90% от регистрираните смъртни случаи.


Маймунската шарка: симптоми, ваксини и страхове
Маймунската шарка: симптоми, ваксини и страхове

Маймунската шарка е разновидност на едрата шарка. Тя е зоонозен вирус, който се прехвърля от животни на хора.


Симптомите и признаците на маймунска шарка са подобни на едрата шарка и включват главоболие, кожен обрив, треска, болки в тялото, втрисане, подути лимфни възли и отпадналост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK