В Швеция вече има парламентарно мнозинство за допускането на България в Шенген

В Швеция вече има парламентарно мнозинство за допускането на България в Шенген

© audiovisual.ec.europaСоциалдемократите, една от двете партии в управлението, противопоставила се на разширяването на Шенген с България и Румъния, промени позицията си и ще даде подкрепата си властите в Стокхолм да подкрепят такова решение.


Заедно с десните евроскептични Шведски демократи, представители на партията не бяха съгласни със състоянието на борбата с корупцията и организираната престъпност в тези страни. Но съгласието на социалдемократите осигурява мнозинство в Рикдсага (парламента) на Швеция, когато това предложение бъде внесено от правителството.


И втората проверка от ЕС е показала, че България и Румъния са готови за Шенген
И втората проверка от ЕС е показала, че България и Румъния са готови за ШенгенПричината е, че кабинетът е представил на депутатите от комисията но правосъдие набор от мненията на различни власти по този въпрос. Социалдемократите бяха заявили, че не им е било позволено да видят анализите на съответните власти за ефекта от падането на паспортния контрол на вътрешните граници на България, Румъния и Хърватия.


Ардалан Шекараби, говорител по правните въпроси на Социалдемократите, е казал днес, цитиран от обществената телевизия SVT, че "изглежда властите нямат нищо против разширяването и в този контекст сме готови да застанем зад шведската позиция за разширяването на Шенген, така че България и Румъния да влязат".


Шекараби допълва, че партията ще продължи да се противопоставя на предложенията на ЕС, ако те не взимат предвид сериозни анализи за въздействието им върху шведските интереси: "Това ни изискване към правителството ще важи по всички въпроси, свързани с ЕС".


Той е напомнил, че тази позиция е особено важна, защото от 1 януари Швеция поема ротационното председателство на Света на ЕС и в следващата половин година трябва да се следи кое е важно за страната в по-широк контекст, а не само дали председателството е преминало успешно.


Гласуването се очаква на последното за годината заседание на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието в ЕС на 8-9 декември. Шведският министър изглежда ще се яви на срещата с одобрение от парламента, като засега не е ясна позицията на Нидерландия и Австрия, а има съмнения и за тази на Дания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK