Океан колкото планета: Марс може да е поддържал живот преди Земята

Океан колкото планета: Марс може да е поддържал живот преди Земята

© NASA/JPL-Caltech/ASUСухият, прашен терен на Марс, богат на железен оксид (ръжда), е причината той да бъде обозначаван като "Червената планета". Днес съществуването на вода там е възможно само в твърдо състояние (лед), но преди милиарди години повърхността вероятно е била покрита от океан с дълбочина до 300 метра, на места - до 1 км.


Това сочи ново изследване на международен екип от планетолози. Според него преди четири и половина милиарда години (т.е. около 100 млн. години след формирането на Слънчевата система) Марс може да е бил първата планета в Слънчевата система, способна да поддържа живот.


Учените са от изследователски центрове към Парижкия университет, Копенхагенския университет, Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich) и Бернския университет.
Те имат предвид съчетанието от подобно водно богатство с органични молекули (каквито вече са открити на Марс) и други елементи, достигнали планетата чрез астероиди и комети. Това са условията, които биха позволили Марс да е първата планета в Слънчевата система, поддържала живота. На Земята първите предполагаеми следи от живот са на около 3-3.4 млрд. години.


Разходка по извънземна делта, смели полети и органични молекули - годината на един марсоход
Разходка по извънземна делта, смели полети и органични молекули - годината на един марсоход


Това е само хипотеза и се отнася за периода преди около 4.5 млрд. години, когато земеподобните планети (с твърда повърхност и ядро от метали - като Земята, Меркурий и Марс) преминават през период на сблъсъци с астероиди. За ролята на този период в зараждането на живота се спори, особено за начина, по който е разпространявана водата (макар да се приема, че тя е органичните молекули достигат планетите именно чрез астероиди). Количеството вода - на базата на изследване на изотоп на хрома в марсианските метеорити от този период - за което говорят учените, обаче изглежда значително.

За сравнение, средната дълбочина на Световния океан е 3688 м. Едновременно с това Земята е с около три пъти по-голяма площ от Марс; цялата повърхност на втората планета се побира в непокритата от Световния океан на първата. Преди около 4.5 млрд. години обаче, според някои хипотези, водата на Земята е била малко: това е моментът на сблъсъка с космическо тяло с размери, подобни на Марс, създал Луната.


От години изследователи от цял свят се опитват да отговорят на въпроси като колко е била водата на Марс (ако планетата действително е разполагала с такава) и ако да, дали е била достатъчно, за да поддържа живота.


Историята на марсианските метеорити


Подходът на екипа зад настоящото изследване стъпва на метеорити, защото съставът им съдържа историята на кората на марс отпреди сблъсъците с астероиди с вода преди 4.5 млрд. години. Това е възможно, тъй като Марс, за разлика от Земята, няма тектонична активност (тъй като липсват тектонични плочи).


В тази особеност, според ETH Zürich, е и разликата между Земята и Марс, която създава възможността в това изследване да се състави картина на Марс "малко" слес формирането на Слънчевата система - за разлика от Земята, където доказателствата за първите 500 години от историята са заличени.


Изданието Universe Today цитира и друго скорошно проучване, стъпило на анализи на количеството деутерий (изотоп на водорода) и показало, че Марс може да е бил покрит с вода, когато Земята е била далеч от тази фаза.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK