Термин от психологията, свързан с манипулация, е дума на годината на Merriam-Webster

Термин от психологията, свързан с манипулация, е дума на годината на Merriam-Webster

© Скрийншот (https://www.merriam-webster.com)Думата gaslighting със значение на психологическа манипулация, с която някой се опитва да всее неувереност и объркване у жертва, е най-търсената в онлайн речника merriam-webster.com за 2022 г., съобщи "Асошиейтед прес".


Регистрирани са 1740 процента повече търсения на значението, отколкото през предходната година. Няма обаче нито едно събитие, което да е предизвикало значителния скок в любопитството, както обикновено става с избраната дума на годината.


Gaslighting е дума, която започна да се употребява изключително често в английския език, особено през последните четири години. Това е изненада за много от нас, каза Питър Соколовски, редактор в merriam-webster.com, в свое интервю пред АП. "Това е дума, чието значение се търси често всеки ден от годината."
Основната дефиниция на Merriam-Webster за gaslighting е психологическата манипулация на човек, обикновено за продължителен период от време, която "кара жертвата да постави под въпрос валидността на собствените си мисли, възприемане на реалността или спомени и обикновено води до объркване, загуба на увереност и самочувствие, несигурност в емоционалната или умствена стабилност и зависимост от извършителя".

В по-широк план речникът дефинира думата по следния начин: "Действие или практика на грубо подвеждане на някого, особено за собствена изгода."

Терминът се използва и от психотерапевти за описание на контрол във връзка, изпълнена с насилие.


Сайтът merriam-webster регистрира 100 млн. търсения на месец. Изборът на дума на годината се основава само на честотата на търсене. През 2021 г. дума номер едно е била "ваксина".


Останалите думи в Топ 10 на 2022 година са: "олигарх" (търсена след руската инвазия в Украйна), "омикрон" (свързана с пандемията от COVID-10), "узаконяване" (след отмяната на правото на аборт в САЩ), "кралица консорт" (заради титлата на Камила, съпругата на крал Чарлз), "атака" (свързана с претърсването на дома на Доналд Тръмп), "чувстващ" (свързана с проект за изкуствен интелект), "кенсъл култура", "ЛГБТКИА", "глина".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK