Bellingcat: Издирван от САЩ бял екстремист се укрива в България

Роб Рундо е сниман тук вдясно, след белбелязаните от насилие протести в Шарлотсвил, Вирджиния.

© Скрийншот, YouTube

Роб Рундо е сниман тук вдясно, след белбелязаните от насилие протести в Шарлотсвил, Вирджиния.Издирван от Съединените щати крайнодесен екстремист и расист, чиято група е участвала в безредиците в щата Вирджиния през 2017 г., се укрива в България. И местонахождението - въпреки старанието му да не разкрива къде се намира - е разкрито благодарение на една малка черта с червен спрей, оставена върху стената на панелен блок, и Google Street View. Както и непредпазливостта му да се снима сред колони и руини от римско време, които лесно се разпознават като римския форум на Филипопол.


Това се казва в нова публикация на разследващата група "Белингкат" (Bellingcat). Преди две години организацията съобщи, че той може би се е върнал в Сърбия, където се укриваше от издирване по обвинения с максимална присъда от десет години затвор, но бе изгонен след разследване на същия автор, Майкъл Колборн, публикувано преди две години.

"Представете си, че сте американският крайно десен екстремист Роб Рундо. Не искате никой, особено правоохранителните органи или досаден изследовател от Bellingcat, да знае къде се намирате. Вие сте някъде в Европа и сте изправени пред до десет години затвор, ако бъдете осъдени по обвинения в безредици и заговор в процес, който трябва да започне следващата пролет в Лос Анджелис", започва публикацията.


Робърт (Роб) Рундо е съоснователят на движението Rise Above Movement (RAM) - бели расисти, трима от чиито членове бяха осъдени на затвор заради безредиците на крайнодясно шествие в Шарлътсвил, щата Вирджиния, през август 2017 г. Вече е прекарвал 20 месеца в затвора за нападение през 2009 г., след като бе осъден за това, че е намушкал пет пъти член на съперническа банда. Организацията, съсредоточена върху физическа подготовка и трениране на бойни изкуства, прави това, за да "напада физически идеологическите си врагове". Интересът на привържениците се поддържа отчасти чрез каналите Will2Rise, Active Club и този на т. нар. медия на крайнодесните, Media2Rise.
Арестуван е през 2018 г. за участието си в нападения в Калифорния, също от 2017-а, и скоро се оказва изправен пред съда. Обвиненията срещу него са снети като противоконституционни, но федерален апелативен съд в САЩ приема обжалване от прокуратурата през март 2021 г. Процесът му в момента е насрочен за април 2023-а.


Рундо е извън САЩ още откакто обвиненията са снети за пръв път през 2019 г. Освен в Сърбия, където, изглежда, е прекарал по-голямата част от времето си, е участвал в крайнодесни събития в Унгария и България в началото на 2020-а, писа миналата година "Белингкат". В предходното разследване пишеше, че Рундо насърчава модела на т. нар. бойни клубове - групи от младежи, които се подготвят основно за физическа конфронтация.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK