Катастрофални бедствия и жертви: 2022 г. е рекордно скъпа за застрахователите

Ураганът "Иън", който връхлетя Флорида през септември, е най-скъпото застрахователно събитие през годината, според Swiss R

Ураганът "Иън", който връхлетя Флорида през септември, е най-скъпото застрахователно събитие през годината, според Swiss RУраганът Иън и други природни катастрофи са причинили приблизително 115 милиарда долара застрахователни загуби от началото на годината, значително повече от средните стойности през последното десетилетие.


Това съобщи "Ройтерс", като се позовава на оценки на швейцарската застрахователна група Swiss Rе, публикувани в четвъртък.


Природните и причинените от човека бедствия причиниха икономически щети за 268 милиарда долара, от които 122 милиарда долара бяха покрити от застраховки, което направи 2022 г. една от най-скъпите досега за сектора, се казва в съобщението.
"Иън", ураган от категория 4, който връхлетя Флорида през септември, беше най-голямото събитие, причиняващо щети от началото на годината, с прогнозна застрахователна загуба от 50-65 милиарда долара. Това би го поставило на второ място след урагана "Катрина" през 2005 г.


2022 г. е втората поредна година, в която изчислените застраховани загуби надхвърлят 100 милиарда долара, при средно за десетилетието 81 млрд. долара.


Светът се приближава към необратимост на климатичните промени
Светът се приближава към необратимост на климатичните промени

Вторичните опасности като наводнения и градушки са причинили застрахователни загуби за над 50 милиарда долара, се казва в съобщението.


Франция претърпя най-тежката поредица от градушки, наблюдавани някога, като застрахованите загуби достигат приблизително 5 милиарда евро.


Swiss Re изчислява, че повече от 11 хил. души са загинали при природни и причинени от човека бедствия от началото на годината, като в цифрата не са включени жертвите от горещите вълни в Европа през лятото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK