ОПЕК+ се вълнува повече от Китай, отколкото от новото ембарго срещу Русия

ОПЕК+ се вълнува повече от Китай, отколкото от новото ембарго срещу Русия

© ReutersНа срещата си в неделя държавите от групата, известна като ОПЕК+, се съгласиха да се придържат към обявените пред октомври цели за добив на петрол - намаляване от ноември до края на 2023 г. на продукцията с 2 млн. барела дневно. Срещата - по-малко от 24 часа преди въвеждането в сила от 5 декември на ценови таван за руския петрол от ЕС и Г-7 плюс Австралия - бе проведена виртуално, което още преди започването ѝ бе разчетено като почти сигурно продължаване на досегашната политика.


Ресорните министри от ОПЕК+ (Организацията на страните износителки на петрол и съюзници, вкл. Русия), ще се срещнат на 1 февруари за мониторингов комитет, докато пълна среща е насрочена за 3-4 юни 2023 г.


В следващите почти два месеца ще се наблюдава

  • обявяването в понеделник от Саудитска Арабия на цените ѝ за спотовите пазари в Европа, Азия и САЩ, което ще покаже как гледа лидерът на ОПЕК на ситуацията
  • посещението в четвъртък в Саудитска Арабия на китайския президент Си Цзинпин, важна среща между най-големият износител и най-големият вносител на петрол в света
  • как се отразява на търсенето по петролните пазари забавящата се китайска икономика
  • ще навлезе ли, колко дълбоко и колко продължително световната икономика в рецесия
  • какво ще е отражението върху предлагането от ценовото ограничение за танкерите с руски петрол.
Седмици наред Москва казваше, че няма да продава петрола си под тавана и анализира как да отговори, като късно в неделя все още не беше ясно дали това ще стане със специален указ на президента Владимир Путин. Горният лимит от 60 долара за барел за цена на купувача има за цел да лиши Путин от приходи за войната му срещу Украйна, като същевременно поддържат потока на руски петрол към световните пазари.
Вицепремиерът на Русия Александър Новак заяви в неделя, че Русия би предпочела да намали производството, отколкото да доставя петрол под тавана на цените, и каза, че таванът може да засегне други производители.

Според "Ройтерс" много анализатори и министри от ОПЕК са казали, че горната граница на цената е объркваща и вероятно неефективна, тъй като Москва продава по-голямата част от петрола си на страни като Китай и Индия, които не са осъдили руската агресия. Нито срещата на ОПЕК в събота, нито срещата на ОПЕК+ в неделя са обсъдили тавана на цените в Русия, казват източници на агенцията.

"Ройтерс" цитира източниците си, че няколко членки на ОПЕК+ са изразили разочарование от ограничението, заявявайки, че антипазарната мярка в крайна сметка може да бъде използвана от Запада срещу всеки производител, макар САЩ да заявиха, че мярката не е насочена срещу ОПЕК.


През октомври Съединените щати и други западни страни се ядосаха на решението до края на следващата година да бъдат изтеглени от пазара около 2% световното търсене, а Вашингтон обвини групата и един от нейните лидери, Саудитска Арабия, че са на страната на Русия въпреки сътресението, предизвикано от войната на Путин.

JP Morgan каза в петък, че ОПЕК+ може да намали производството през новата година с повече от 500 000 барела на ден, ако търсенето се влоши допълнително.

Според главния изпълнителен директор на Kuwait Petroleum Corporation, шейх Науаф Сауд ал-Сабах, пазарът на петрол изглежда добре снабден на текущите нива и клиентите не искат повече петрол.


"Питаме клиентите си от какво се нуждаят за следващата година и директният отговор от всички тях е, че не искаме повече петрол, ние всъщност търсим приблизително същото, може би дори по-малко, само поради страх от рецесия... въпреки че сега вероятно можем да я избегнем", каза той на конференция в Рим в петък.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK