Намерените мъртви каспийски тюлени са се задушили с газ

Над 2500 мъртви тюлени е изхвърлило морето по бреговете на Дагестан от събота насам

© Reuters

Над 2500 мъртви тюлени е изхвърлило морето по бреговете на Дагестан от събота насамМасовата смърт на тюлени в Каспийско море вероятно се дължи на задушаване поради изпускане на природен газ, съобщи ръководителят на "Росприроднадзор" Светлана Радионова, цитирана от руската агенция "Интерфакс".


Руската агенция за защита на природата заяви, че това е основната версия на учените, след като по-рано стана ясно, че хиляди животни са изхвърлени от морето на руска територия.


В телевизионно интервю Радионова съобщи, че в тъканите на тюлените са открити само изменения, причинени от кислороден глад (хипоксия). Версията за отравяне на животните все още не е потвърдена, като окончателните заключения се очакват в края на седмицата..
През 2020 г. отново имаше масова смърт от задушаване в Дагестан и Азербайджан, която засегна около 2 хил. тюлена.


Миналата събота на брега на Каспийско море, в Кировския район на Махачкала (Дагестан), в района от нефтеното депо до устието на река Сулак, бяха открити трупове на около 700 тюлена, а в понеделник Министерството на природните ресурси на републиката съобщи за откриването на останките на вече 2500 животни. Засега се излага версия за естествените причини за смъртта на животните. Състоянието на вътрешните органи на изследваните тюлени не потвърждава хипотезата за тяхната интоксикация с тежки метали или пестициди.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK